Formaţiunile politice nu-şi vor putea preciza cu seriozitate strategiile în preajma alegerilor parlamentare fără consultarea unei lucrări precum „Lecţii electorale la şcoala democraţiei din Republica Moldova”, susţine analistul politic Igor Boţan, director executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă „Adept”. Cartea a fost lansată joi, 3 iulie, de către Agenţia de presă „Info-Prim Neo” şi constituie o culegere de materiale informative şi analitice, care oferă o radiografie cronologică, tematică şi factuală a principalelor evenimente şi procese care au marcat alegerea noii administraţii publice locale.
Potrivit analistului, lucrarea este o contribuţie serioasă şi binevenită la literatura care reflectă procesul electoral din R. Moldova.
Cartea se adresează unui cerc larg de categorii de beneficiari: jurnalişti, profesori şi studenţi din domeniu, organizaţii neguvernamentale, formaţiuni politice, misiuni diplomatice, organisme internaţionale, autorităţi locale, alegători.
„Odată cu lucrul asupra culegerii s-a cristalizat politica editorială a agenţiei, care acum poate fi formulată simplu şi concis: Agenţia priveşte lucrurile prin ochii cetăţeanului simplu, în cazul dat alegătorului, şi lucrează pentru acesta”, a menţionat în cadrul lansării culegerii directorul Info-Prim Neo, Valeriu Vasilică.
Directorul a remarcat că lucrarea a fost realizată cu „osânda” jurnaliştilor Info-Prim Neo, pentru că a fost realizată în condiţii deosebit de grele pentru agenţie. „Devenirea agenţiei şi crearea lucrării s-au efectuat în paralel. Sperăm ca ea să se constituie într-o nouă etapă de demonstrare a capacităţii echipei de a se impune pe piaţa mediatică a R. Moldova şi, în primul rând, în faţa consumatorului de informaţie din R. Moldova, şi nu numai”, a declarat Valeriu Vasilică.
Publicaţia aduce un şir de elemente noi pentru mass-media din R. Moldova. În premieră, agenţia a utilizat procedee de analiză a listelor electorale, oponent cu oponent, partid cu partid. „Acest procedeu, pe cât de simplu, pe atât de eficient, a fost unul necesar în condiţiile în care alegătorul a fost privat în mare parte de dreptul de a se informa corect, operativ, din prima sursă şi în măsură suficientă asupra ofertelor electorale”, a explicat Valeriu Vasilică. Tot pentru prima dată, a fost examinată prestaţia administraţiei de mandat trecut, inclusiv pe motiv că majoritatea formaţiunilor înscrise în cursa electorală au avut reprezentanţi în Consiliul municipal anterior.
„Culegerea conţine, deopotrivă, analize ale prestaţiei administraţiei locale noi, pentru că într-o ţară democratică procesul electoral nu se opreşte după închiderea secţiilor de votare”, a remarcat Valeriu Vasilică. Pe segmentul informativ, materialele publicate sunt înzestrate cu o bogată bază de date. Astfel, ştirile din ziua alegerilor cu privire la prezenţa la urnele de vot sunt completate cu date de la 4-5 scrutine electorale precedente înregistrate în aceeaşi zi sau la aceeaşi oră a zilei. Datele pot fi utile cetăţeanului, dar şi partidelor pentru formularea strategiilor.
În realizarea acestei lucrări, agenţia a fost motivată de lipsa unei tradiţii electorale în R. Moldova. Preşedintele Asociaţiei Presei Electronice (APEL), Alexandru Dorogan, a apreciat intenţia nobilă a Agenţiei de presă „Info-Prim Neo” de a umple golul informaţional şi de a fortifica componenta informativă, şi în special cea analitică, a procesului electoral. „Lipsa unei tradiţii şi experienţe electorale este o problemă gravă pentru R. Moldova. De aceea, este foarte important atât pentru alegători, jurnalişti, cât şi politicieni, să înveţe şi să ia lecţii după fiecare campanie electorală. Fără aceste lecţii, electoratul este imprevizibil şi poate fi uşor manipulat, inclusiv prin intermediul mass-media”, a remarcat Alexandru Dorogan.
„Culegerea oferă, mai întâi de toate, o lecţie de jurnalism”, a menţionat directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente (API), Petru Macovei. „Sunt foarte mulţi jurnalişti cărora le este ruşine pentru ceea ce au scris acum un an, în alte conjuncturi politice. Faptul că Info-Prim Neo a publicat într-o carte ştirile de acum un an nu este doar un act de curaj, dar şi o dovadă că informaţia obiectivă nu prinde rugină”, a spus Petru Macovei.
Volumul „Lecţii electorale la şcoala democraţiei din Republica Moldova” a apărut în o mie de exemplare la Editura „Universitas”, cu sprijinul Ambasadei R. Lituania în R. Moldova. Cartea a fost distribuită, cu titlul de donaţie, facultăţilor de jurnalism, organizaţiilor media, redacţiilor de presă, formaţiunilor politice.