Igor Boţan: E o mare iluzie că poate fi găsit un premier puternic

Este o mare iluzie că poate fi găsit un premier puternic în cadrul alianţei celor trei partide. De această părere este analistul politic Igor Boţan, director executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă, care a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că este extrem de sceptic că cele trei partide pot genera ceva nou, ceva deosebit de ceea ce a fost până acum şi de aceea chiar nu contează cine va fi prim-ministru, transmite IPN.

„Nu contează, pentru că noi ştim cum alcătuiesc ei acordurile de constituire a alianţei. Există liderii partidelor, care se întrunesc în aşa-zisa reuniune a liderilor şi decid. Iar prim-ministrul este un simplu traducător în viaţă a deciziilor liderilor partidelor”, a menţionat Igor Boţan. Directorul ADEPT e de părere că cele trei funcţii în stat au fost partajate şi în acest sens nu există niciun fel de dubiu. „Reflexele acestor lideri deja s-au manifestat. Dacă cineva crede că ei se pot schimba la vârsta lor de 60 de ani, de 50 de ani, este o mare iluzie”, a notat Igor Boţan.

Potrivit analistului, un viitor prim-ministru va trebui să promoveze o politică de austeritate. Un viitor prim-ministru va trebui să ia decizii foarte-foarte grele. Igor Boţan a mai spus că acum Republica Moldova trebuie să supravieţuiască, pentru că acest miliard furat are consecinţe dramatice.

„Acum vine valul de scumpiri la care, probabil, populaţia cumva va reacţiona. Problema este în reputaţia acestor trei lideri politici, ea este la pământ. Şi nu doar în ţară, dar şi peste hotare, în ochii partenerilor de dezvoltare. Era un lucru 2010, în cadrul poveştii de succes, când pentru Republica Moldova se semnau cecuri în alb, în această perioadă direct în buget, pentru echilibrul bugetar, veneau de la 13 până la 18% din resurse. Acum aceste resurse lipsesc. Este vorba despre o situaţie dramatică în care se află ţara noastră”, a spune Igor Boţan.

Analistul a mai spus că nu poate deveni erou naţional un premier pe fundalul a trei lideri care au reputaţia la pământ. Este exclus acest lucru. Poate fi un manager cât de cât acătării, care se poate manifesta mai mult sau mai puţin ca o persoană cinstită, dar nimic mai mult. Întrebat cine crede că va ajunge totuşi premier, Igor Boţan a spus că pentru el nu contează şi din aceste motive nu face analize cine poate fi premier.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.