Igor Boțan despre excluderea candidatului Partidului Șor: indulgența nu se aplică celor ce recidivează

Reprezentanții Partidului Politic Șor în repetare rânduri au încălcat deliberat legislația electorală fiind excluși din cursă, iar indulgența nu se aplică celor ce recidivează. Este opinia expertului Igor Boțan și a fost expusă în cadrul dezbaterii publice la tema „Alegerile de la Bălti: între justiție și politică, între legitate și surprize”, organizate de Agenția de presă IPN. Potrivit expertului, nu poate fi vorba despre o comandă PAS privind excluderea Marinei Tauber din cursa pentru primăria Bălți, în condițiile în care experiența scrutinelor anterioare demonstrează că reprezentanții partidelor proeuropene nu au mari șanse de câștig în capitala de nord a țării, notează IPN.

Igor Boțan spune că influența guvernării asupra evoluțiilor din dosarul excluderii Marinei Tauber din cursa pentru funcția de primar de Bălți, are loc doar în contextul mesajului general dat de PAS privind funcționalitatea și independența deplină a instituțiilor statului.


„Trebuie să facem o delimitare între influența politică și comanda politică, pentru că orice guvernare care vine influențează procesele. Care este interesul PAS în cazul concret al Marinei Tauber? PAS și orice partid de orientare proeuropeană a avut la Bălți un sprijin în limitele la ¼. Care ar fi scopul PAS, dacă reprezentantul lor nici nu a intrat în turul doi? Acum mai avem și acest îndemn al Partidului Șor de a organiza un front al salvării naționale împotriva PAS. Dacă PAS face comenzi politice, înseamnă că nici nu se gândește la consecințe, ceea ce este greu de crezut”, a spus expertul permanent al proiectului, Igor Boțan.

Igor Boțan spune că decizia CEC privind suspendarea turului doi de scrutin de la Bălți este judicioasă, întrucât a evitat scenariul organizării alegerilor și ulterior invalidarea acestora de către instanța de judecată, în urma probării abaterilor admise de unii concurenți electorali.

„Noi avem hotărârile a 3 instanțe care au pus punct acestei situații. Mai avem decizia CEC care a pus în prim-plan interesul alegătorilor, pentru că oricât ne-am strădui nu vom avea într-o lege toate cazurile. De aceea, CEC care este o instituție creată din juriști are dreptul să aplice logica juridică atunci când apar situații care nu sunt prevăzute în mod expres în Codul Electoral. Această încălcare a legislației electorale este o recidivă, pentru că anterior de 3 ori candidatul Partidului Șor a fost scos din alegeri pentru încălcarea legislației electorale. Primează și interesul cetățenilor. Vor cetățenii să aibă un primar care după ce a fost ales în turul doi, alegerea lui să fie contestată și, eventual, anulată și procesul electoral reluat? ”, s-a întrebat expertul Igor Boțan.

Igor Boțan se arată convins că decizia instanțelor de a-l exclude pe candidatul Partidului Șor din cursă este una proporțională cu gradul de încălcare a legislației electorale. Mai ales, că respectivul concurent electoral a fost sancționat prin avertizare în primul tur de scrutin pentru nedeclararea fondurilor folosite în campanie.

„Indulgența nu li se aplică celor care recidivează, poți aplica principiul indulgenței pentru cei care comit greșeli prima dată. Pentru cei care în mod repetat încalcă legea, și CEC a demonstrat acest lucru, nu se aplică acest principiu. Organizațiile societății civile specializate pe domeniul electoral au memorie instituțională și știu că acest partid a fost construit în jurul magazinelor sociale, și ong-urile au protestat în repetate rânduri, invocând cadrul legal din Republica Moldova, invocând experiența internațională care spune clar că partidele politice trebuie să promoveze idei, dar nu servicii sau cadouri alegătorilor. Știm că toți cei 200 de mii de clienți ai magazinelor sociale au card pe care este scris „Partidul Șor”,  a mai spus Igor Boțan.

Dezbaterea „Alegerile de la Bălti: între justiție și politică, între legitate și surprize” este cea de-a 217-a ediție din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, proiect realizat de Agenția IPN cu sprijinul Fundației germane Hanns Seidel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.