Afirmațiile precum că responsabili de la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău încearcă să încline balanța spre un anumit concurent electoral nu este adevărată. Atunci când facem afirmații, trebuie să ne bazăm pe fapte. Ministerul de externe a anunțat că intenționează să deschidă 190 de secții de votare peste hotarele Republicii Moldova, față de 136 cât au fost la alegerile prezidențiale din 2020. La alegerile anterioare, au fost deschise 17 secții de votare în Rusia și rata medie este de 350 de cetățeni la o secție de votare. În statele din Europa, însă, densitatea la secțiile de votare a fost de șase ori mai mare decât în Federația Rusă. La 10 secții de votare din Occident au venit peste 5000 de cetățeni, a precizat Igor Boțan, expertul permanent al proiectului, la dezbaterea publică „Specificul campaniei electorale 2021: tradiții și tendințe noi”, organizată de Agenția de presă IPN.
Igor Boțan a spus că nu poate cailifica Blocul comuniștilor și al socialiștilor drept unul de stânga. „PSRM este un partid conservator, care pune accent pe tradiție și insistă pe rolul bisericii în viața socială. Blocul comuniștilor și al socialiștilor vine cu un mesaj geopolitic îndreptat spre revizuirea vectorului european al Republicii Moldova. Prin mesajul său, nici PCRM nu este nici pe departe un partid revoluționar și nici pe departe unul de stânga, a opinat Igor Boțan.
Totodată, expertul permanent al proiectului a menționat că programul Maiei Sandu este unul de stânga, chiar dacă fostul său partid se declară de dreapta, și prevede majorarea pensiilor și a altor plăți sociale: „Creșterea plăților sociale depinde de creșterea economică, iar unii politicieni nu trebuie să facă declarații populiste în acest sens. Când oamenii vor înțelege că majorarea plăților sociale are loc odată cu creșterea economiei, atunci toți vor fi interesați de dezvoltarea economică a țării. Pentru PAS alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent reprezintă turul III al alegerilor prezidențiale. PAS se va baza în campanie pe programul prezidențial al Maiei Sandu, care are nevoie de susținerea unei majorități parlamentare”.
Igor Boțan este de părerea că spațiile electorale sunt pur convenționale. „Spațiul electoral al PSRM ține mai mult de conservatorism, dar socialiștii trebuie să apropie acest spațiu de cel euroasiatic. Spațiul electoral al PCRM este același spațiu euroasatic. Ideologia PAS este social-liberală, iar programul partidului este de sorginte socială. Unioniștii spun că Republica Moldova este un stat eșuat și acest segment de politicieni sunt mai mult unioniști sociali, pentru că promit, de exemplu, salarii și pensii mai mari de patru ori. Multe persoane care nu sunt unioniști cu inima, ar putea vota partidele unionise, pentru că vor fi convinși prin oferta de salarii și pensii mai mari. Cetățenii care vor acțiuni imediate vor vota Partidul „Șor”, vestit prin rețeaua de așa-numite magazine sociale. În nicio într-o țară civilizată partidele politice nu se ocupă cu comerțul. Nu se știe care este calitatea produselor, vândute în magaznele sociale, din moment ce acestea au prețuri mai mici”, a subliniat Igor Boțan.
Dezbaterea publică „Specificul campaniei electorale 2021: tradiții și tendințe noi” este ediția a 187-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este desfășurat de Agenția de presă IPN, cu sprijinul Fundației germane „Hanns Seidel”.