Igor Boțan: Comunitatea internațională nu dă semne că ar putea interveni în apărarea civililor în războiul din Orientul Mijlociu

Comunitatea internațională, spre regret, nu manifestă semne precum că este capabilă să intervină eficient pentru a apăra viața cetățenilor, în contextul războiului din Orientul Mijlociu. Totuși, odată ce Israel are dreptul la existență și apărare, el este obligat, pentru siguranța propriilor cetățeni, să întreprindă măsuri. Declarații în acest sens au fost făcute de Igor Boțan, expertul permanent al proiectului în cadrul dezbaterii publice „Omenirea între Terorism, Compasiune și Interese”, organizate de Agenția de presă IPN.

În opinia lui Igor Boțan, istoria de circa 70 de ani arată că Israel nu-și poate permite iluzii. Această structură teroristă, Hamas, trebuie lichidată și Israel a propus ca civilii să părăsească o parte a Fâșiei Gaza. Din punctul de vedere al expertului, această propunere este rațională. „Comunitatea internațională ar fi trebuit să reacționeze adecvat, adică să fi contribuit la crearea coridoarelor umanitare pentru ca civilii să părăsească Fâșia unde este construită infrastructura subterană unde teroriștii se ascund și păstrează armele. Dar nu a făcut-o”.

Igor Boțan mai spune că comunitatea internațională este și ea divizată și acest lucru se desprinde din ceea ce se întâmplă în cadrul ONU, unde chiar a doua zi după atacul terorist asupra Israelului a fost întrunit Consiliul de Securitate care nu a putut adopta o decizie de condamnare a terorismului, „lucru uluitor”. „Cât privește UE, ținând cont că într-un șir de state europene sunt comunități impunătoare de religie islamică, cel mai probabil se poate presupune că atitudinea atentă a acestor state europene pornește de la frica de a nu fi declanșate acțiuni greu de controlat pe teritoriul acestor state. Din punctul meu de vedere, țările lumii trebuie să condamne terorismul”, a spus el.

Igor Boțan a remarcat că, per ansamblu, societatea din Republica Moldova simpatizează cu Israelul ca victimă a acestor acte teroriste, existând și temei istoric pentru asta. Mulți dintre cetățenii moldoveni au emigrat în anii 90 în Israel. Aproximativ 20 de mii din concetățeni erau plecați în Israel la muncă. „În Moldova mai sunt manifestări de anitisemitism care sunt regretabile, dar atitudinea per ansamblu exprimată de autorități se reflectă prin Declarația adoptată de Parlament de condamnare a terorismului, lucru care contează foarte mult”, a spus Igor Boțan.

Dezbaterea publică cu tema „Omenirea între Terorism, Compasiune și Interese”, este ediția a 293-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat de Agenția de presă IPN cu sprijinul Fundației germane „Hanns Seidel”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.