Igor Boțan: Cetățenii moldoveni nostalgici după URSS nu-și doresc neapărat refacerea acestei uniuni

Cetățeni din Republica Moldova care au o nostalgie față de Uniunea Sovietică sunt nostalgici reflexivi. Ei se gândesc la felul cum se simțeau la acea vreme, fiind mai tineri. Totuși, atunci când sunt întrebați, dacă vor refacerea Uniunii Sovietice, spun că nu vor acest lucru. O declarație în acest sens a fost făcută de Igor Boțan, expertul permanent al proiectului, în cadrul dezbaterii publice cu tema „De ce a apărut și cum a funcționat URSS? De ce provoacă și acum nostalgie?”, organizată de IPN.

Expertul spune că, potrivit ultimelor sondaje, orientarea majorității cetățenilor este spre integrarea în Uniunea Europeană.

„Circa 40 la sută dintre cetățenii Republicii Moldova sunt nostalgici după URSS. Acești oameni, acum 30 de ani, erau puternici, voinici și aveau aspirații. Acum însă sunt la o vârstă când se apropie de finalul natural. Respectiv, din acest considerent ei sunt nostalgici, regretă timpurile în care aveau aspirații și puteri. Toate aceste lucruri reapar, însă acești nostalgici, când sunt întrebați dacă vor reconstruirea URSS, spun că nu”, spune Igor Boțan.

Igor Boțan s-a referit și la evenimentele care au loc în Republica Moldova prin intermediul cărora se încearcă a proslăvi Uniunea Sovietică.

„Partidul Comuniștilor a organizat o conferință pentru a comemora 100 de ani de la constituirea URSS, iar la ea practic nu au participat reprezentanți ai nostalgicilor din spațiul ex-sovietic. A fost un fel de punere în evidență a realizărilor URSS, făcând abstracție de toate atrocitățile pe care regimul comunist, totalitar, le-a produs de-a lungul anilor: deportări, nimicirea țărănimii, golodomor, războaie de ocupație. Și, toate aceste lucruri arată că această nostalgie rămâne foarte părtinitoare. Să vorbești despre realizările URSS și să nu menționezi acele metode care au stat la baza așa numitelor succes, mi se pare incorect”, a spus el.

Totodată, Igor Boțan susține că Uniunea Sovietică a pus mereu accentul pe militarizare și nu pe dezvoltare economică. Astfel, Rusia nu avea lucruri demne de un stat care pretindea că are industrie pentru a le exporta, ba mai mult, importa capital intelectual pentru a construi uzine.

„Ingineri și tehnicieni americani au venit să ajute la industrializare, după care li s-au întâmplat lucruri ciudate. Americanul Albert Kahn a proiectat sute de uzine de tractoare, care apoi fabrica tancuri în URSS. Am ajuns în momentul în care Putin vrea refacerea imperiului, spune că URSS avea industrie, dar ce producea URSS? Care era articolul de export principal, galoșii pentru africani, ăsta este randamentul economic al URSS? Asta a fost economia construită de Uniunea Sovietică, o industrie care era orientată spre complexul militar, care a fost unul foarte puternic, dar să nu uităm despre contribuția inginerilor germani”, declară Igor Boțan

Dezbaterea publică cu tema „De ce a apărut și cum a funcționat URSS? De ce provoacă și acum nostalgie?”, a fost realizată în cadrul ciclului „100 de ani de URSS și 31 de ani fără URSS: Nostalgia după Himere”. Agenția IPN desfășoară acest ciclu cu sprijinul Fundației germane Hanns Seidel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.