Cauza principală a declanșării războiului din Ucraina este sentimentul exclusivismului revanșard rus, susținut atât de elitele politice, cât și de cetățeni. Opinia aparține expertului Igor Boțan și a fost exprimată în cadrul dezbaterii publice „Războiul, Religia și Biserica”, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit expertului, Patriarhia Rusă susține această agresiune barbară, numind războiul din Ucraina drept „război sfânt”.
Expertul Igor Boțan spune că războiul din Ucraina a fost unul previzibil, după ce în repetate rânduri, președintele rus Vladimir Putin a vorbit despre Ucraina ca despre un pericol la adresa Federației Ruse. În plus, Putin și-a exprimat fără echivoc ambițiile imperialiste.
„Războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei este un rău absolut. Motivația care a stat la baza declanșării acestui război îmi pare lipsită de orice temei, bun-simț. Cauza profundă a acestui război este sentimentul exclusivismului revanșard al Rusiei. Și nu e vorba doar de elitele ruse, ci și de cetățenii care susțin, potrivit sondajelor de opinie, acest război. Punctul cel mai important al declanșării acestui război este faimosul articol semnat de președintele Vladimir Putin care se numește „Ucraina ca anti-Rusie” în care Putin, făcând o retrospectivă istorică, demonstrează că Ucraina este un pericol existențial pentru Federația Rusă și atunci mințile mai dezghețate au avut perspicacitatea să anunțe că suntem în preajma unui război. Înainte de război, Federația Rusă a încercat să se justifice, spunând că pledează pentru o nouă ordine mondială. Lucru straniu pentru multă lume, întrucât Rusia a fost unul dintre arhitecții ordinii mondiale după cel de-al Doilea Război Mondial. Acum Rusia pretinde că vrea o nouă ordine mondială, trecerea la o lume multipolară”, a spus expertul Igor Boțan.
Potrivit expertului, biserica ortodoxă rusă este folosită de Kremlin pentru a justifica agresiunile militare și pentru a consolida spiritul de sacrificiu al poporului rus.
„Culmea este că în acest război, în justificarea acestor activități agresive este implicat și factorul religios. Biserica ortodoxă rusă este o biserică care a împrumutat valorile bizantine atunci când puterea regelui a pus sub oblăduire biserica. Petru cel Mare a desființat Patriarhia și a apărut Sinodul, atunci biserica a devenit o unealtă în mâinile țarului, care a contribuit mult la expansiunea imperialistă a Rusiei. Lucru pe care-l regăsim acum în politica pe care o desfășoară Patriarhia Rusă. Patriarhul Kiril spune că Rusia niciodată nu a purtat niciun război agresiv, nu a ocupat pe nimeni, doar a eliberat. Dar războaiele din Caucaz, care au durat aproape 50 de ani, ce au fost? Dar războaiele de cucerire a Asiei Centrale ce au fost? Dar războiul din Afganistan ce a fost?”, s-a întrebat Igor Boțan.
Igor Boțan și-a exprimat nedumerirea în privința declarației pe care a apreciat-o „halucinantă” a Patriarhiei Ruse, care a numit invazia din Ucraina drept „război sfânt”. În luna martie 2024, participanții la Consiliul Popular Rus prezidat de patriarhul Kiril au adoptat un „ordin” în care au descris invazia rusă din Ucraina drept un „război sfânt”, prin care Moscova apără lumea de „Occidentul căzut în Satanism”.
„La 27 martie, anul curent, patriarhul Kiril a declarat războiul Rusiei împotriva Ucrainei drept război sfânt. Apare întrebarea dacă nu cumva biserica ortodoxă rusă rămâne un instrument al imperialismului rusesc. Ce fel de război sfânt este dus de mercenari? Mercenari care semnează un contract și au o primă de 2 milioane de ruble, sumă inimaginabilă pentru omul de rând din Rusia”, a mai spus expertul permanent al proiectului.
Dezbaterea publică la tema „Războiul, Religia și Biserica” este a 315-a ediție de dezbateri din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Agenția IPN desfășoară acest ciclu cu sprijinul Fundației germane Hanns Seidel.