Igor Boțan: Beneficiile de care se bucură Moldova după Summitul CPE sunt incomensurabile

Beneficiile de care se bucură Republica Moldova după Summitul Comunității Politice Europene sunt net superioare cheltuielilor. Numeroși lideri europeni au anunțat suport substanțial de ordinul zecilor de milioane de euro, așa că efortul făcut de autoritățile și cetățenii Republicii Moldova, dar și cheltuielile de organizare au meritat pe deplin. Spune expertul permanent al proiectului, Igor Boțan , în cadrul interviului intitulat „Summitul Comunității Politice Europene pe înțelesul tuturor”, organizat de Agenția de presă IPN.

„Sigur că au fost incomodități cel puțin de circulație, dar uneori merită să fim înțelegători, răbdători, calmi, pentru beneficiile pe care le putem avea de pe urma unor astfel de evenimente. Determinarea și consacrarea pe care o au autoritățile și cetățenii, până la urmă ar trebui să se soldeze cu beneficii pentru țara noastră și cu un viitor previzibil în securitate și bunăstare”, spune Igor Boțan.

Expertul susține că în cadrul summitului s-a transmis un mesaj clar și anume acela că Republica Moldova poate miza pe mai mult suport din punct de vedere al securității și chiar al apărării. „Aici avem două paliere care converg într-un fel, este vorba de Misiunea Civilă de Parteneriat a Uniunii Europene, care iată trebuie să-și înceapă activitatea pe teritoriul Republici Moldova și care are o sarcină foarte clară - combaterea pericolelor hibride. Sarcina principală va fi, probabil, combaterea atacurilor cibernetice. Alte probleme legate de activitatea acestei misiuni civile sunt legate de încercările care persistă de destabilizare a Republicii Moldova și experții din UE vor trebui de comun acord cu autoritățile din Republica Moldova, în special cu Ministerul de Interne să identifice toate riscurile care există pentru securitatea Republicii Moldova, atacurile de destabilizare a țării și să găsească soluții pentru anihilarea lor”, spune Igor Boțan.

El adaugă că al doilea lucru ține de securitatea din punct de vedere militar și aici se implică Instrumentul European pentru Pace, prin intermediul căruia, deja de mai mulți ani de zile, are loc reechiparea Armatei Naționale, oferirea de echipament neletal pentru Republica Moldova. „Este vorba de un nou suport, de peste 80 de milioane de euro, de resurse care vor trebui să fie utilizate de Republica Moldova pentru a-și aduce forțele armate la un grad de pregătire pentru a face față provocărilor care există. Mai cu seamă că Republica Moldova, trebuie să recunoaștem acest lucru, s-a manifestat ca un stat responsabil care a contribuit și contribuie în continuare la securitate pe plan internațional. Mă refer la misiunea din Kosovo, la care ostașii și ofițerii moldoveni participă”, a declarat Boțan.

Cât privește beneficiul concret pentru cetățeanul Republicii Moldova, Igor Boțan spune că acesta se face resimțit inclusiv prin suportul mărit care ajunge la un miliard 600 de milioane de euro. „O parte din aceste resurse vor fi folosite pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova, ridicarea potențialului țării noastre de a asimila eventual investiții și a dezvolta economia, capacitatea de export pentru că piața principală de export pentru Republica Moldova este cea a Uniunii Europene. Peste două treimi din produsele fabricate în Republica Moldova sunt exportate în UE”, notează Igor Boțan.

Expertul spune că în cadrul summitului mai multe țări au anunțat cum vor ajuta Republica Moldova în perioada următoare și ce au oferit deja în ajunul reuniunii, astfel „Norvegia, a consimțit să ofere Republicii Moldova peste 50 de milioane de euro pentru asigurarea independenței energetice; Polonia a oferit echipament polițienesc și militar; Ungaria a anunțat că oferă Republicii Moldova sprijin pentru a ridica reziliența de apărare; Olanda a făcut declarații că mărește suportul pentru Republica Moldova”, a spus expertul, notând și suportul din partea României.

Igor Boțan mai adaugă că un alt domeniu demn de menționat este cel infrastructural, dar și de creștere a capacității administrative a Republicii Moldova, care este în ajunul începerii negocierii cu UE. Igor Boțan menționează că în acest sens au fost transmise mesaje de susținere, negocierile devenind punctul cel mai important pe agenda politică din Republica Moldova. Astfel că „cel mai mare beneficiu pentru cetățeni este că la finalul acestui efort,  Republica Moldova va fi în familia țărilor UE, unde țara noastră va putea ușor să-și găsească nișa economică pe care s-o dezvolte”, a notat Igor Boțan.

Interviul intitulat „Summitul Comunității Politice Europene pe înțelesul tuturor” face parte din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, pe care Agenția de presă IPN îl desfășoară cu sprijinul Fundației germane Hanns Seidel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.