Autoritățile din Republica Moldova vor trebui să revadă Strategia privind securitatea energetică a statului, care este până în anul 2030, în contextul în care Republica Moldova va achiziționa gaze pe platforma comună a Uniunii Europene, a menționat Igor Boțan, expertul permanent al proiectului, la dezbaterea publică la tema „Republica Moldova va achiziționa gaze prin Uniunea Europeană: ce înseamnă aceasta și la ce efecte ne putem aștepta?”, organizată de Agenția de presă IPN.
În opinia lui Igor Boțan, în prezent este sigur un singur un lucru: Uniunea Europeană este solidară cu Republica Moldova. „Și UE, și Republica Moldova nu vor să fie victime ale șantajului Federației Ruse, care acum 20 de ani s-a autoproclamat supraputere energetică. Ținând cont de cota de piață pe care a avut-o Rusia în Uniunea Europeană, încă acum jumătate de an au început jocurile Rusiei, insistând că vrea doar contracte pe termen lung, prin conductele pe care le-a construit, pentru a ocoli Ucraina și pentru a folosi acest instrument în jocurile sale politice, strategice, de război”, a spus expertul.
„Acum pentru toată lumea a devenit clar de ce a fost nevoie de Nord Stream 2, de ce încă acum jumătate de an au început aceste jocuri pe piețele din Europa. În toate aceste condiții UE ia o decizie corectă, cardinală, ca să se întreprindă măsuri pentru a scăpa de acest șantaj. Deocamdată, nu se știe dacă această politică va stabiliza prețurile și în ce măsură. Nu știm dacă Republica Moldova va avea de beneficiat pe termen scurt de pe urma acestor politici. Dar este absolut important să adoptăm o decizie cardinală când nu vrem să fim șantajați. Declarația comună a Comisiei Europene și a Statelor Unite pune accent pe cooperarea strategică cu Statele Unite în acest cadru de asigurare a securității energetice a Uniunii Europene pentru dezvoltarea de mai departe a infrastructurii acestor terminale de recepționare a gazului lichefiat, care va veni din diferite surse, inclusiv din Statele Unite. Înțelegem că avem mișcări tectonice din punct de vedere a securității pe continentul european, inclusiv în domeniul securității energetice. Este cert că UE nu își permite să fie șantajată de către Federația Rusă”, a spus expertul permanent al proiectului.
Potrivit lui Igor Boțan, inițiativa privind platforma comună de achiziție a gazelor este extrem de importantă. „În Republica Moldova, dacă vedem atitudinea deschisă, pozitivă a guvernării, ne întrebăm cum oare va reacționa opoziția. Și asta e o problemă foarte mare. Și aici merită să invocăm un lucru: cum Republica Moldova a ajuns la ideea integrării europene când la guvernare se afla Partidul Comuniștilor, care acum este parte a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor? Le reamintim tuturor că la 7 octombrie 2002 la Chișinău a avut loc Summit-ul CSI, la care președintele Voronin a abordat inclusiv problema prețurilor la gaze. Această problemă a fost abordată și la Summit-ul CSI de la Ialta, un an mai târziu. Marea problemă asupra căreia s-a insistat atunci a fost constituirea unei uniuni vamale cu fostele republici sovietice, state CSI, pentru că era nerațional din punct de vedere economic să fii parte a CSI în situația în care prețul la gaze pentru întreprinderile rusești era de 18 dolari per mia de metri cubi, pentru Ucraina era de 50 dolari, pentru Belarus era de 37, pentru Republica Moldova era de 80 de dolari pentru mia de metri cubi. Pentru că președintele Voronin și președintele ucrainean Kucima nu au fost înțeleși atunci sau inițiativele lor au fost respinse, și Republica Moldova, și Ucraina au adoptat decizii. Republica Moldova - de integrare europeană, lucru care s-a realizat prin decretul președintelui Voronin din 13 noiembrie 2002, iar Ucraina și-a anunțat atunci politica de integrare euroatlantică. Și iată care a fost motivul de bază pentru schimbarea vectorului politicii externe. Deci, toate aceste lucruri trebuie evocate acum, în eventualitatea unor poziții, pe care ar putea să le adopte această opoziție. Opoziția trebuie să facă corp comun cu guvernarea și să pledeze pentru asigurarea securității energetice tocmai pentru că ea a fost cea care atunci a adoptat o decizie corectă, din punctul nostru de vedere”, a detaliat expertul permanent al proiectului.
În opinia lui Igor Boțan, această nouă platformă poate influența și opțiunile geopolitice ale societății moldovenești. „Lucrurile sunt interconectate și deciziile politice pe care le-a adoptat Uniunea Europeană le-a adoptat în contextul acestei agresiuni militare împotriva Ucrainei. Vor exista speculații politice și măiestria părților în aceste speculații vor modela comportamentul cetățenilor. Aici e foarte important ca guvernarea să aibă argumente foarte puternice și să poată explica ce se întâmplă și de ce se întâmplă anume așa. Eu sunt convins că există foarte multe stânci subacvatice, pe care va trebui să le trecem, și Uniunea Europeană, și Republica Moldova. Pentru noi este important să acceptăm această ofertă pe care a făcut-o Uniunea Europeană și pentru Republica Moldova, pentru că nu vrem să fim șantajați. Altminteri, dacă acceptăm să fim șantajați, nu costă nicio para chioară independența și suveranitatea Republicii Moldova”, a conchis Igor Boțan.
Consiliul European a anunțat, la 25 martie, noi măsuri pentru diminuarea dependenței europene de energia rusă, inclusiv o platformă comună de achiziție care va fi deschisă și țărilor din Balcanii de Vest, precum și celor trei Parteneri estici asociați: Ucraina, Republica Moldova și Georgia.
Dezbaterea publică la tema „Republica Moldova va achiziționa gaze prin Uniunea Europeană: ce înseamnă aceasta și la ce efecte ne putem aștepta?” este ediția a 232-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este desfășurat de Agenția de presă IPN, cu suportul Fundației germane „Hanns Seidel”.