Alegeri parlamentare anticipate ar putea avea loc în Republica Moldova nu mai devreme de mai anul viitor, iar în acest sens ar putea fi aplicate mai multe scenarii. Astfel de opinii a formulat Igor Boțan, expert permanent al proiectului, în cadrul dezbaterii publice „Alegeri parlamentare anticipate: necesități , posibilități, interese”, organizate astăzi, 23 decembrie, de Agenția de presă IPN.
„Alegeri anticipate vom avea în cazul în care, în următoarele trei luni, nu va fi învestit în funcție un nou premier. Până în luna mai însă vom fi în suspans. Oamenii protestează, este un semnal că în țară există nemulțumire față de Guvernul Chicu. Un alt indicator al alegerilor anticipate este că trei fracțiuni parlamentare – PAS, Platforma DA și PSRM spun că actualul Parlament este deja depășit. Aceste alegeri vor avea loc cu concursul Curții Constituționale”, a precizat Igor Boțan.
Sursa citată nu a exclus faptul că, prin demisia lui Ion Chicu, PSRM și Partidul „Șor” ar intenționa să-i creeze anumite probleme noului șef al statului, pentru că cele două partide care împreună dețin majoritatea ar putea să nu înainteze un nou șef al cabinetului de miniștri. „Atunci Maia Sandu se va adresa Curții Constituționale cu ideea că nu are niciun sens să continue acest joc, din moment ce în Parlament nu există o majoritate, pentru învestirea unui nou guvern. De ce să nu mergem pe scurtătură|? Maia Sandu urmează să plaseze mingea CC, ca aceasta, în regim de urgență, să soluționeze problema, iar Curții Constituționale îi va lua, probabil, o lună, ca să o rezolve”, a menționat Igor Boțan.
Potrivit sursei citate, după demisia Guvernului, fracțiunile parlamentare PAS, Platforma „DA” și PDM ar putea declara că boicotează orice activitate a actualului legislativ. „Apare un cerc vicios, pe care îl poate rupe doar CC”, a opinat Igor Boțan.
Un alt scenariu posibil, în opinia expertului, ar fi ca deputații din Partidul „Șor” și cei din PSRM să accepte candidatul la funcția de premier, propus de Maia Sandu, dar „nu cred că deputații din cele două partide vor merge la așa ceva”.
Igor Boțan a prezentat și așa-numită „variantă pe scurtătură”, pentru a se ajunge la alegeri anticipate mai repede. „Trei fracțiuni din Parlament pot spune că vor alegeri anticipate și nu participă la întâlnirile cu șeful statului privind desemnarea unui nou premier. Președintele este obligat să numească candidatura, după ce a consultat fracțiunile parlamentare. Rămâne varianta, potrivit căreia PSRM și Partidul „Șor” formează o majoritate parlamentară, desemnează o candidatură și o pun pe masă Maiei Sandu. Dar PSRM dorește alegeri anticipate, după o anumită perioadă, relativ scurtă, pentru că ei vor o funcție publică pentru Igor Dodon, ca el să revină, dar după ce o compromite pe Maia Sandu și după ce împarte cadouri alegătorilor”, a afirmat Igor Boțan.
Expertul a spus că Republica Moldova ar putea să se pomenească într-o criză politică de 1,5-3 luni. „Majoritatea parlamentară, care dorește alegeri anticipate, ar putea să nu adopte niciun act legislativ, în următoarele trei luni. Atunci societatea se întreabă: de ce stați trei luni și nu faceți nimic, dar primiți salarii, ca să se împlinească un lucru pe care voi vi-l doriți? Propun ca în situația asta CC să fie sesizată și să revină la hotărârea privind dreptul de autodizolvare a Parlamentului. Dacă Parlamentul influențează sorțile societății, de ce acesta nu este în drept să decidă care este propria lui soartă? Aceasta ar fi soluția pentru a grăbi alegerile parlamentare anticipate”, a specificat Igor Boțan.
Dezbaterea publică „Alegeri parlamentare anticipate: necesități, posibilități, interese”, este ediția a 165-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană „Hanns Seidel”.