Ignorarea tulburării de somn duce la consecințe negative, specialist

Insomnia se află pe primul loc printre tulburările somnului la moldoveni. Pe parcursul a 10 ani de activitate, în Centrul de Somnologie de la Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie au fost efectuate 4000 de consultații, din care 2500 la insomnii. Sunt pacienți care fac autotratament și își agravează starea, își pot provoca dependență de unele preparate medicamentoase, a menționat pentru IPN Victor Vovc, profesor universitar, doctor habilitat în științe medicale, cercetător principal la Centrul de Somnologie.

Profesorul a precizat că standardul de aur în tratamentul insomniei este terapia cognitiv-comportamentală. Persoana trebuie să-și dea seama din ce cauză suferă de insomnie, să-și modifice modul de viață. „Nu toți conștientizează importanța somnului sănătos. Persoanele trebuie să se culce până la ora 23.00. Secreția maximă a hormonului melatoninei, care induce și menține somnul, începe până la ora 21.00, iar pe la ora 3 noaptea încolo începe a scădea. Și la ora 4 se produce cortizol, care este hormonul activității”, a explicat doctorul habilitat în științe medicale.

O patologie mascată reprezintă sindromul de apnee în somn care se caracterizează prin episoade repetate de pauze respiratorii în timpul somnului. „Persoanele nici nu își dau seama că sunt bolnave, dar după statistică ar trebui să fie numai în Chișinău 28 de mii de persoane cu apnee de diferit grad”, a spus Victor Vovc.

Inga Pasecinic, administrator al Centrului Strategii și Politici de Sănătate, a afirmat că în contextul pandemiei și perioadei post-pandemice tulburările de somn reprezintă o problemă mare, consecința COVID-ului suportat. Medicii de familie, medicii specialiști se confruntă în practica lor zilnică cu pacienții care suferă de tulburări de somn.

Ziua mondială a somnului a fost marcată în Republica Moldova cu o conferință științifico-practică care a abordat subiecte de actualitate în domeniul somnologiei, precum: tulburările de ventilație pulmonară în somn, insomniile, tulburările de somn la copii. Evenimentul a fost organizat de Catedra de fiziologie a omului și biofizică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, în comun cu Centrul Republican de Somnologie din cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.