Ignoranță – prostie asumată. Op-Ed de Victor Pelin

Inițiativa PSRM ne confirmă o dată în plus că filozoful chinez Confucius avea dreptate atunci când afirma că Ignoranța este noaptea minții, o noapte fără lună și fără stele. Pentru ca ignoranța PSRM să eclipseze luna și stelele este absolut necesară organizarea audierilor anunțate de formațiune. Cele trei întrebări adresate PSRM în acest text ar trebui să contribuie la transformarea audierilor într-un show politic de pomină. În aceste timpuri grele show-rile chiar sunt necesare...”
---

Zelul combativ al socialiștilor

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) se avântă deșănțat într-o nouă fază a confruntării politice. Pretext pentru manifestarea zelului combativ a servit o manifestare foarte rară pe meleagurile noastre, pe care PSRM a perceput-o ca o rampă de lansare în noul ciclu electoral. Cu această ocazie PSRM a emis un comunicat de presă cu un conținut extravagant: “Partidul Socialiștilor din Republica Moldova condamnă ferm organizarea procesiunilor cu torțe de Ziua Armatei Naționale a Republicii Moldova. În lumea modernă, procesiunile cu torțe sunt asociate cu Germania nazistă, cu mișcarea ”Ku Klux Klan” și alte forțe rasiste și șoviniste. Cei care au decis să organizeze astfel de procesiuni în Ziua Armatei Naționale au adus o insultă tuturor militarilor moldoveni și memoriei celor care au căzut pentru eliberarea pământului nostru de ocupația fascistă...”.

Pentru a demonstra întregii societăți cât de bine informat este PSRM despre procesele din lumea modernă, formațiunea a decis să lanseze “inițiativa de a organiza audieri parlamentare vizavi de această acțiune blasfemică de Ziua Armatei Naționale a Moldovei, cu audierea Comandantului Suprem și a ministrului Apărării al Republicii Moldova”. Pentru accentuarea gravității momentului, comunicatul PSRM se încheie cu sloganul – Fascismul nu va trece! Sloganul respectiv este unul extrem de periculos, fiindcă evocă procesele din Federația Rusă unde, de exemplu, justiția a decis că afișarea acestuia discreditează armata rusă. Vorba e că principalul element caracteristic al fascismului este agresiunea neprovocată față de statele vecine, lucru care s-a manifestat plenar odată cu agresarea Ucrainei.

Procesiunile cu torțe – tradiție milenară

Așadar, nu procesiunile cu torțe care fac parte dintr-o tradiție milenară, ci agresiunile neprovocate reprezintă hârtia de turnesol pentru identificarea fascismului. În acest sens, ignoranța socialiștilor moldoveni este înspăimântătoare, mai ales din cază că aceștia, chiar în programul lor politic afirmă: “Scopul nostru principal constă în edificarea unui stat social cu menținerea fundamentelor tradiționale ale societății”. Pentru PSRM tradiția poate fi doar de sorginte sovietică. Problema e că ignoranța socialiștilor iese în evidență pentru că nu cunosc că procesiunile cu torțe au fost foarte populare în URSS, ea a fost inoculată imediat după puciul bolșevic din noiembrie 1917. Tema tradițiilor sovietice, inclusiv a procesiunilor cu torțe este foarte bine dezvoltată în lucrările științifice ale istoricilor ruși, operele cărora pot fi găsite în Biblioteca prezidențială a Rusiei. Iată, de exemplu, ce putem descoperi în una dintre aceste lucrări (vezi pagina 107): În anii 1930 tema industrializării a ieșit în prim-plan, la fel ca și eroismul războiului civil. Conversațiile explicative au menirea definirii orizonturilor valorice - „A fi luptători pentru cauza lui Lenin!”, etc. Pe lângă conversații și dezbateri, se organizau și manifestații comsomoliste, adesea sub formă de procesiuni cu torțe, unde torța a servit drept simbol al „energiei vii” a revoluției și a muncii”. Un alt exemplu se referă la faptul că procesiuni cu torțe erau organizate periodic, pe 5 decembrie, cu ocazia aniversării zilei constituției staliniste. Este de remarcat că constituția stalinistă a fost adoptată în 1936, la trei ani după procesiunea cu torțe din Germania, imediat după preluarea puterii de către naziști. Deci, putem concluziona că în anii ‘1930 procesiuni cu torțe aveau loc, deopotrivă, atât în URSS stalinistă, cât și în Germania hitleristă. Diferența e că în URSS erau mult mai frecvente și cu diferite ocazii.

Spre deosebire de socialiștii moldoveni, colegii lor comuniști, de la care s-au desprins, cunosc foarte bine tradiția procesiunilor cu torțe, mai cu seamă că Partidul Comunist din Federația Rusă (PCFR) le practică și în prezent. Dovadă, în acest sens, servește o dare de seamă a PCFR, dedicată activităților desfășurate în 2005, cu ocazia celei de a 88-a aniversări de la puciul bolșevic din 1917: „Au avut loc demonstrații și mitinguri în orașele și centrele regionale Taganrog, Novocherkassk, Kamensk, Shakhty, Millerovo, Novoshakhtinsk, Azov, Bataysk; Zernograd, Ust-Donețk, Verkhnedonsk, Tatsinsk, Semikarakorsk. În toate orașele și regiunile au fost depuse flori la monumentele lui V.I. Lenin. Peste tot coloanele de manifestanți au… protestat împotriva „reformelor”, majorării prețurilor, împotriva anulării sărbătorii de 7 noiembrie... Pe 7 noiembrie, pe piaţa centrală din Rostov, o procesiune în masă cu torţe pe străzile centrale până la monumentul lui V.I. Lenin”.

Tradiția procesiunilor cu torțe a fost respectată și în perioada socialismului dezvoltat brejnevist, dar și în actuala Rusie putinistă. De exemplu, în orașul sovietic Kerci de ziua victoriei asupra nazismului se organizau procesiuni cu torțe din 1973. După anexarea Crimeii de către Federația Rusă s-a revenit din nou la practica organizării procesiunilor cu torțe, de această dată nu doar în Kerci, ci în întreaga peninsulă. Gauleiter-ul Crimeii, Serghei Aksionov, a semnat în 2022 o dispoziție în acest sens. Exemple de acest gen există zeci și sute, iată doar câteva dintre acestea:

  • Omutninsk (Veatka) 2010Există o tradiție frumoasă în Omutninsk de 10 ani. De Ziua Victoriei, locuitorii orașului, cu torțe în mână, se plimbă prin întreg orașul și se adună în centru, la monumentul soldații sovietici care au murit în al Doilea Război Mondial. Întregul oraș aștepta cu nerăbdare începerea procesiunii cu torțe. În fiecare an, de Ziua Victoriei, în Omutninsk are loc un eveniment uimitor de frumos;
  • Moscova 2012 - aproximativ 1.000 de studenți și angajați ai Universității de Stat de Medicină din Moscova, îmbrăcați în halate medicale albe, cu panglici Sf. Gheorghe agățate la piept, au trecut în marș prin oraș. Rectorul Universității de Stat de Medicină și Stomatologie din Moscova a aprins personal 65 de torțe, care simbolizează studenții și personalul universității care au căzut în timpul Marelui Război Patriotic; 
  • Bryansk 2018Elevii din Bryansk au organizat o procesiune cu torțe și un miting consacrat aniversării a 75-a de la eliberarea regiunii de invadatorii naziști. Pe lângă școlari, la procesiune au participat și părinții și profesorii acestora. Oamenii au depus flori la monumentul victimelor Marelui Război Patriotic;
  • Pyatigorsk 2020 – sărbătorirea a 75 de ani de la Marea Victorie. Un miting al memoriei a avut loc pe 22 iunie și o procesiune cu torțe în seara zilei de 23 iunie” (din cauza pandemiei COVID-19 ziua Victoriei a fost sărbătorită pe 22 iunie – ziua invaziei hitleriste împotriva URSS staliniste) etc.

Așadar, în URSS și Rusia putinistă procesiunile cu torțe sunt manifestații de comemorare a ostașilor căzuți în Războiul Patriotic, iar în Republica Moldova, potrivit PSRM, dimpotrivă, procesiunile cu torțe reprezintă o insultă adusă tuturor militarilor moldoveni și memoriei celor care au căzut pentru eliberarea pământului nostru de ocupația fascistă. Pentru ei, la fel ca și pentru imperialiștii ruși, a căror filială o reprezintă în Republica Moldova, o procesiune cu torțe, de exemplu în Coreea de Nord sau Cuba, reprezintă o manifestare în sprijinul cuceririlor regimului comunist, iar în Republica Moldova – o evocarea a manifestațiilor mișcarea ”Ku Klux Klan”. Concluzia e că socialiștii moldoveni ori practică dublele standarde, ori nu au discernământ, ori, pur și simplu sunt ignoranți înrăiți.

Bârnele din ochii socialiștilor moldoveni...  

Inițiativa anunțată de PSRM de a organiza audieri parlamentare vizavi de această acțiune blasfemică de Ziua Armatei Naționale a Moldovei, cu audierea Comandantului Suprem și a ministrului Apărării al Republicii Moldova este una binevenită și extrem de utilă. Vorba e că PSRM a avut deja minunata ocazia de a invita Comandantul Suprem la audieri parlamentare pe marginea desfășurării unei procesiuni cu torțe. În luna mai 2018, pe când Comandant Suprem era Igor Dodon, actualul și fost lideri PSRM din 2011, iar fracțiunea PSRM deținea majoritatea relativă în Parlament, într-o seara târzie, o lungă procesiune cu torțe a trecut pe străzile Chișinăului. Acesta era flancată de câteva zeci de carabinieri. Cu torțe aprinse într-o mână și scuturi în cealaltă, au trecut în tăcere, dăltuind pasul pe stradă. Procesiunea a fost însoțită de o mașină de poliție cu faruri intermitente”. De aceea, nu încape îndoială că vom asista cu toții la un spectacol de zile mari, când în cadrul audierilor inițiatorii acestora vor trebuie mai întâi să răspundă la întrebarea – de ce nu le-au organizat pe când Igor Dodon era Comandant Suprem?

A doua întrebare la care vor trebui să răspundă socialiștii în cadrul audierilor se va referi, cu certitudine, la finanțarea PSRM din partea Guvernului Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC). Concret – la ce le-a servit acea finanțare și dacă au raportat-o la Comisia Electorală Centrală (CEC)? Vorba e că Coreea de Nord e țara procesiunilor cu torțe, iar un grup de înalți demnitari socialiști, în frunte cu Grigore Novac, a participat în 2017 la o manifetație dedicată ceremoniei aniversării a 105 ani a fondatorului Coreei de Nord, Kim Il Sung. La întrebarea – cine a plătit pentru vizita în RPDC, deputatul Grigore Novac a declarat: țara gazdă a plătit totul. Evident, cadoul prietenilor coreeni trebuia răsplătit cumva. Manifestarea recunoștinței pentru călătoria exotică putea fi făcută prin asocierea PSRM la grupul de prieteni ai Coreei de Nord din reațeau “V Kontacte”. Acest grup de prieteni, la care speram că s-au alăturat și fruntașii PSRM, a publicat un material în care se explică de ce procesiunile cu torțe nu sunt manifestări fasciste: “Grupul se vede nevoit să publice acest material, din cauza faptului că unii oameni nu cunosc istoria procesiilor cu torțe, în special procesiunile nord-coreene, și le văd ca o referință la cel de-al Treilea Reich”. Materialul respectiv, într-adevăr, expune succint istoria milenară a procesiunilor cu torțe, începând cu bogatele tradiții ale Greciei Antice. Din păcate, regimul hitlerist a pângărit, ca totul de ce s-a atins, tradiția procesiunilor cu torțe, dar acest lucru este doar un epizod regretabil, nimic mai mult.

A treia întrebare la care ar urmă să răspundă liderii PSRM în cadrul audierilor parlamentare ar trebui să se refere la calitatea lor de
experți și membri ai filialei Clubului de la Izborsk, fondator al căruia este și ideologul fascismului rusesc, Alexandr Dughin, autorul faimoasei lucrări Fascismul nelimitat și roșu. Concret, întrebarea ar trebui să fie formulată după cum urmează: de ce PSRM promovează lozinca Fascismul nu va trece!, în timp ce liderul formațiunii face parte dintr-o organizație, care promovează fascismul nelimitat și roși? E vorba cumva de vreo disonanță cognitivă sau poate lucrurile sunt mult mai grave?

Din cele menționate, putem presupune că concluzia la care se va ajunge în cadrul audierilor se va rezuma la constatarea că, de fapt, liderii socialiștilor moldoveni sunt, cel puțin, niște ignoranți și ingrați. Au trădat Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), care i-a adus pe scena politică,
comițând un sperjur. Evident, era de așteptat că îi va trăda și noii prietenii nord-coreeni, care le-au achitat călătoria și sejurul în țara lor exotică. Însă, în loc să devină apărători ai tradițiilor coreene, inclusiv a procesiunilor cu torțe, socialiștii moldoveni îi vorbesc de rău, în public. E adevărat că o fac implicit, cum a fost în cazul declarației: „PAS a luat exemplul Coreei de Nord. Ceea ce face regimul de guvernare se numește centralizarea serviciilor publice și distrugerea autonomiilor locale, l-au depășit pe Plahotniuc în utilizarea metodelor murdare”. Astfel, prietenii și binefăcătorii nord-coreeni sunt comparați cu răul absolut – PAS și Plahotniuc, de la care cerea bani și îi primea în kulioace. Dificil de imaginat un nivel mai înalt de ingratitudine, decât cel al socialiștilor moldoveni.

Fascismul nu va trece cu certitudine, dar ruscismul?

Precum era de așteptat, filipica PSRM a fost imediat preluată de presa rusă și de cea locală pro-rusească în scopuri propagandistice. De exemplu, agenția de stat TASS a reprodus comunicatul PSRM, comentându-l în scopuri propagandistice. În acest context, este curios că TASS nu a observat și nu a comentat procesiunile anuale cu torțe ale membrilor partidului de guvernământ din Rusia – Edinaya Rossia, al cărui lider este chiar Vladimir Putin: „În fiecare an, în ajunul Zilei Victoriei, mii de cetățeni..., ținând în mână torțe aprinse și lumânări, mărșăluiesc într-o coloană festivă pe străzile centrale ale orașului. Aceasta nu este doar o tradiție frumoasă și maiestuoasă, este un fel de mulțumire a noii generații pentru marele sacrificiu făcut pentru ca țara noastră să supraviețuiască în focul războiului”.

În circumstanțele menționate, ar fi binevenit ca presa rusă să se preocupe de procesiunile cu torțe din propria țară sau de impactul marșurilor rusești asupra fenomenul denumit ruscism, care se manifestă pe deplin în agresiunea rusească împotriva Ucrainei, soldată deja cu sute de mii de victime omenești. Respectiv, există temei pentru a considera că ruscismul este un mutant mai recent al Fascismului nelimitat și roșu. Dacă presa oficială rusească este totuși preocupată de procesiunile cu torțe de peste hotare, atunci este curios că se preface a nu observa și nu se revoltă, de exemplu, când în Armenia, țară aliată Rusiei, se desfășoară anual procesiuni cu torțe în memoria genocidului armenilor. Culmea e că presa oficială rusească nu s-a revoltat nici când în Armenia, în 2022, chiar în ajunul vizitei președintelui Putin, s-au desfășurat o procesiune cu torțe cu afișarea sloganului “Прощай, немытая Россия!"

Este de remarcat că și presa transnistreană nu a putut trece pe lângă comunicatul PSRM. Degeaba se excită separatiștii transnistreni. Vorba e că în Transnistria problema procesiunilor cu torțe a fost elaborată și reflectată în mod adecvat, fără ca această tradiție să stârnească nemulțumiri și temeri. Dimpotrivă, savanții transnistreni au ajuns la concluzia că procesiunile cu torțe reprezintă un lucru absolut normal. În lucrarea Obiceiuri străvechi ale toamnei – festivalul culesului strugurilor şi viticulturii ei au remarcat că unul dintre aceste obiceiuri este procesiunea cu torțe, care este practicată, de exemplu, în Franța, înaintea degustării tulburelului - Beaujolais nouveau (vezi pagina 24).

Concluzii

Inițiativa PSRM ne confirmă o dată în plus că filozoful chinez Confucius avea dreptate atunci când afirma că Ignoranța este noaptea minții, o noapte fără lună și fără stele. Pentru ca ignoranța PSRM să eclipseze luna și stelele este absolut necesară organizarea audierilor anunțate de formațiune. Cele trei întrebări adresate PSRM în acest text ar trebui să contribuie la transformarea audierilor într-un show politic de pomină. În aceste timpuri grele show-rile chiar sunt necesare.

Am râs cu poftă când liderul PSRM, Igor Dodon, s-a comparat pe sine cu Mahatma Gandhi. Sunt persoane care nu pot fi comparate. Unul a luptat pentru decolonizarea țării sale, altul face parte din frontul imperialist rusesc. Unul e vegetarian, iar altul e carnivor, consumator de tușonkă. Unul e onest și decent, altul practică corupția, inclusiv a jurnaliștilor cu tușonkă. Evident, provoacă râsete și lozinca socialiștilor – Fascismul nu va trece!, când toată lumea știe că liderii lor fac parte dintr-o organizație care promovează Fascismul nelimitat și roșu.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.