IFPS şi MET atenţionează tinerii privind riscul implicării în scheme de evaziune fiscală
Cercetările Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (IFPS) demonstrează că o parte semnificativă dintre fondatorii, conducătorii sau contabilii întreprinderilor-fantomă sunt tineri cu vârsta cuprinsă între 18 şi 25 de ani.
Mulţi dintre aceştia nu sunt la curent că „posedă” întreprinderi. Solicitaţi de inspectori, nu pot numi nici măcar profilul de activitate. O parte recunosc că au transmis buletinul de identitate altor persoane la pentru anumite servicii. Despre aceasta a comunicat reporterului Info-Prim Neo şeful direcţiei antifraudă fiscală a IFPS, Ion Frunză.
Potrivit sursei citate, actualmente Inspectoratul Fiscal Principal de Stat conlucrează cu Ministerul Educaţiei şi Tineretului (MET) în scopul prevenirii fenomenului de implicare a tinerilor în scheme de evaziune fiscală, prin înregistrarea pe numele acestora a unor firme delicvente.
„Am decis să elaborăm un produs informaţional ce permite selectarea contribuabililor noi înregistraţi, folosind drept criteriu de risc vârsta fondatorului sau conducătorului de întreprindere. Acest fapt permite să depistăm din start activitatea unor firme-fantome şi să evităm racolarea tinerilor în afaceri dubioase”, a menţionat Ion Frunză.
Împreună cu MET a fost stabilit un grafic de seminare în instituţiile de învăţământ superior şi mediu de specialitate din republică în vederea familiarizării tinerilor cu riscurile şi consecinţele încredinţării unor persoane necunoscute a actelor pentru înregistrarea întreprinderilor sau întocmirea rapoartelor fiscale, a comunicat sursa citată.