IFAD VII deschide acces la credite în mărime de până la 250 de mii de dolari

Credite de până 250 de mii de dolari sau echivalentul acestei sume în euro sau în lei moldovenești vor putea obține întreprinderile mici și mijlocii în cadrul celei de-a doua componente „Suport pentru businessul agricol” a Proiectului de Reziliență Rurală – IFAD VII, cu începere din 2018.

Elena Burlacu, specialist în creditare la Unitatea consolidată pentru implementarea proiectelor IFAD, a precizat într-o conferință de presă că împrumuturile vor fi oferite pe un termen de până la opt ani, cu o perioadă de grație de patru ani, transmite IPN. Un element nou este finanțarea capitalului circulant aferent investițiilor, în mărime de 20% din suma creditului solicitat.

Tinerii antreprenori vor avea posibilitate să obțină finanțare pentru activități agricole sau neagricole, dacă sunt dezvoltate în zona rurală.  Suma oferită va fi de până la 700 de mii de lei moldovenești, în special pentru inițierea plantațiilor multianuale. Ca și în cazul întreprinderilor mici și mijlocii, va fi finanțat capitalul circulant aferent investițiilor tinerilor antreprenori, în mărime de 20% din suma creditului solicitat.

Pentru membrii asociațiilor de economie și împrumut proiectul vine cu o finanțare de până la 150 de mii de lei moldovenești. Finanțarea va fi acordată pe un termen de până la cinci ani. Va fi finanțată orice activate desfășurată în zona rurală.

Componenta a doua a proiectului IFAD VII  mai prevede crearea unui fond de garanție a creditelor, care va veni în sprijinul antreprenorilor, în special a celor care nu dispun de gaj pentru a lua credite de la bănci. Se prevede oferirea de granturi pentru crearea  unităților de procesare a producției, în mărime de 25 de mii de dolari SUA pentru o unitate, inclusiv această finanțare va fi acordată grupurilor de producători, stimulând astfel înființare grupurilor.

Mai sunt prevăzute finanțări pentru activitățile de instruire, de prezentare a noilor tehnologii și practici agricole avansate. Finanțarea se va face prin intermediul băncilor sau altor instituții de creditare, care vor fi selectate prin concurs.

Proiectul de Reziliență Rurală IFAD VII acordă Moldovei peste 23 mln dolari, din care peste18 mln dolari sub formă de credit și 5,5 mln dolari  sub formă de grant pentru dezvoltarea capacităților producătorilor agricoli și adaptarea producerilor acestora la schimbările climatice. Mijloacele se oferă țării pe o perioadă de 25 de ani, cu o rată a dobânzii de 1,25%, plus un comision de peste 2%.

Rata dobânzii achitată de beneficiarii de credite va fi stabilită de instituția bancară sau nebancară prin care va fi accesat creditul. În prezent, la proiectele în derulare IFAD rata dobânzii constituie în medie 10,4%.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.