Ieftinirea petrolului pe piaţa internaţională poate genera unele reduceri şi în Moldova

Scăderea continuă a preţului la petrol pe piaţa internaţională, care a ajuns la circa 100 de dolari pentru un baril, ar putea genera unele ieftiniri şi pe piaţa din Republica Moldova. Expertul economic Viorel Chivriga a declarat pentru IPN că un preţ mai mic la combustibil va duce la scăderea costului mărfurilor industriale şi produselor alimentare pe care Moldova le importă. Cât ţine de preţurile la benzină, motorină şi uleiuri din petrol, expertul nu exclude unele scăderi de preţ, dar spune că vor fi nesimnificative.

„Odată şi odată, trebuie să ne întrebăm de ce în Moldova nu scade preţul la benzină şi motorină când pe piaţa mondială preţul la petrol este în scădere. Aici nu trebuie ascultate niciun fel de scuze. Preţurile trebuie să fie dictate de cerere şi ofertă”, a remarcat expertul.

Viorel Chivriga este de părere că, dacă totuşi vor fi reduse un pic preţurile la produsele petroliere, aceasta ar putea duce la o creştere mai mare a lor când preţul la petrol pe piaţa internaţională va începe să crească sau se va stabiliza. „Moldova este dependentă de ceea ce se întâmplă pe plan economic în statele vecine. Scăderea preţului la petrol şi aur în lume poate aduce puţine surprize plăcute în Moldova. Cât ţine de aur, noi avem surse reduse de acest metal – se cifrează la circa 4 milioane de dolari. Ar putea fi afectate unele tranzacţii cu acest metal şi persoanele care au rezerve în aur”, a comunicat Viorel Chivriga.

Expertul menţionează că, dacă analizăm schimbările care au avut loc în ultimele luni cu preţul la aur, observăm o descreştere continuă, care poate să dureze mai mult. „Cei care au o afacere cu aurul ar trebui să fie atenţi la aceste schimbări. La aur e o scădere dramatică a preţului şi e legată de situaţia economică din lume. Această scădere ar putea fi de o durată mai îndelungată. Mă uit sceptic la o scădere de durată a preţului la petrol comparativ cu ceea ce este acum. În ţările de unde se extrage petrolul sunt interese mari şi acestea pot menţine preţul la ţiţei la un nivel înalt”, a mai spus Viorel Chivriga.

La începutul lunii aprilie preţul petrolului a scăzut cu aproape 10% faţă de perioada similară a anului precedent şi a coborât sub 100 dolari pentru un baril. De la începutul anului 2013, costul aurului a scăzut cu 20%. La bursa din New York, acum o săptămână, preţul ajungea până la 1360 de dolari pe uncie, o scădere record pentru ultimii 30 de ani.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.