IDEP va propune crearea unui grup de lucru al Comisiei Europene pentru Republica Moldova

Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor (IDEP) va propune crearea unui grup de lucru al Comisiei Europene pentru Republica Moldova, care să susțină – împreună cu Delegația pentru relațiile cu Republica Moldova din Parlamentul European – implementarea de către Republica Moldova a Acordului de Asociere UE-RM. Într-un comunicat de presă, Iurie Calestru, director de programe IDEP, a precizat că acest grup de lucru, de tip multistakeholder, ar putea să reprezinte actori civici, politici și economici din toate sectoarele naționale, transmite IPN.

Potrivit lui Iurie Calestru, Republica Moldova poate începe o nouă etapă, în care Romania, ca stat membru UE, poate reprezenta cu succes interesele unui stat învecinat UE, cu care are o istorie, limbă, cultură și legături economice tot mai strânse. „Proiectele propuse de Republica Moldova pot fi aduse la cel mai înalt nivel din UE datorită vocii politice a României, care susține cetățeanul moldovean. Proiectele mult necesare țării noastre sunt multiple și au nevoie de susținerea României. Printre acestea se află programul președintelui Maia Sandu privind finanțarea directă a primăriilor moldovenești de către UE”, menționează directorul de programe IDEP.

Iurie Calestru subliniază că  „de o importanță majoră pentru cetățean este și  proiectul lansat ca propunere spre implementare Comisiei Europene de a aduce Europa în casa, localitatea și mica afacere a cetățenilor moldoveni, utilizând o platformă online pentru contact direct cu beneficiarii finali, intitulat ECIPES Program (Coeziune Europeană prin Programe de Susținere pentru Cetățeni, Primari și Antreprenori)”. „Acest concept, dezvoltat în colaborare cu mai multe personalități notorii din UE, a cunoscut o susținere nemaipomenită, prin faptul ca ar readuce direct către moldoveni cei 40 de milioane euro din fondurile europene, bani ratați de autoritățile anti-europene (fostul guvern Chicu).Programul ECIPES este creat pentru beneficiul a 200 mii de familii, 500 de primării (50% din totalul național) și al 2 000 de tineri, viitori antreprenori. Totodată, acest program, în combinație cu programul propus de Maia Sandu, ar putea aduce fonduri europene direct beneficiarilor, evitând „circuitele netransparente, care sunt rezultatul unor guvernări stângace și deseori incompetente”, precizează Iurie Calestru, care este și autor al programului.

„În programul Guvernului de la București 2020-2024, există încă o serie de priorități ce vin să întărească cele afirmate mai sus, și  anume consolidarea programului de înfrățiri între unitățile administrativ-teritoriale din România și Republica Moldova, inclusiv în vederea oferirii de expertiză în ceea ce privește atragerea fondurilor europene, inițierea unor proiecte comune, care să aibă ca scop dezvoltarea comunităților locale. Totodată, se vor depune eforturi pentru avansarea proiectelor bilaterale strategice, inclusiv interconexiunea energetică cu Republica Moldova, atât în domeniul gazelor, cât și al energiei, dezvoltarea pe mai departe a interconexiunii în domeniul infrastructurii rutiere, prin construcția sau reconstrucția podurilor de peste Prut și construcția autostrăzii Iași-Ungheni. Va fi creat un Fond de Democratizare și Dezvoltare Sustenabilă pentru Republica Moldova, cu o alocare financiară adecvată, în cadrul bugetului Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (RoAid)”, se mai arată în comunicatul IDEP Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.