Ideea integrării europene a Republicii Moldova este subiectul unei confruntări între argumente reale şi propagandă complexă, cu caracter uneori organizat, consideră vicepreşedintele PLDM, Vadim Pistrinciuc. El a făcut astfel de aprecieri în cadrul interviului acordat Agenţiei IPN „Sunt patru milioane de argumente privind importanţă istorică a liberii circulaţii în Europa”.
Potrivit lui, nu este cazul unei dezbateri de argumente, ci mai degrabă o contrapunere a unor argumente clare, a unei realităţi vizibile cu o propagandă. „Nu o propagandă de orice fel, ci una complexă, iscusită, care pare organiză pe alocuri. Prima manipulare propagandistică în acest sens este faptul că apropierea de Uniunea Europeană este împotriva cuiva. Este total greşit. Integrarea în UE este un proces de modernizare, transformare a ţării şi nicidecum nu este împotriva unor relaţii cu Estul sau cu anumite ţări. Avem obligaţia să explicăm aceste lucruri oamenilor din casă în casă, nu doar din platourile de filmat şi din sălile de şedinţă. Iată de ce la iniţiativa preşedintelui Vlad Filat, PLDM dar şi multe personalităţi marcante desfăşoară o amplă campanie de informare a cetăţenilor în satele şi oraşele Republicii Moldova”, a spus Vadim Pistrinciuc.
În acelaşi timp, argumentele pro-UE sunt clare: „asocierea cu UE va avea un efect pozitiv asupra economiei, generând o creştere între 3,2%- 5,4% pe an. Noul aranjament va crea premise pentru apariţia a mai multor locuri de muncă, plătite mai bine; va majora comerţul nostru cu UE cu 15-16% şi va face Moldova mai atractivă pentru investitori străini. Piaţa UE este aproape de zece ori mai mare decât a Uniunii Vamale - peste 500 milioane de cetăţeni, cu un PIB de 17,6 trilioane USD, în 2011. Graţie competiţiei, nivelul preţurilor pentru consumatori va scădea, cu rate cuprinse între 2% pentru medicamente şi 10% pentru produsele alimentare. Creşterea PIB-ului: cu circa 6-7%, iar consumul populaţiei - cu circa 7-8%”, a afirmat vicepreşedintele PLDM.
Pe de altă parte, Vadim Pistrinciuc a adus exemplul Kazahstanului unde, potrivit Băncii Mondiale, după aderarea la Uniunea Vamală, taxele medii de import aproape că s-au dublat - de la 5,3% la 9,5. „Rusiei această situaţie îi convine, ea îşi apără producătorul şi îşi exportă maşinile. Sunt doar câteva argumente. Pentru Moldova aderarea la Uniunea Europeană nu are alternative. Faptul că vrem să fim mai aproape de UE nu înseamnă că vrem relaţii rele cu Rusia sau cu alte ţări. Proiectul Naţional al Republicii Moldova – Integrarea Europeană, înseamnă drumuri mai bune, o educaţie de calitate, un sistem modern de sănătate, locuri de muncă, afaceri dezvoltate, salarii şi pensii mai mari”, a spus pentru IPN Vadim Pistrinciuc, vicepreşedintele PLDM.