O expoziție comemorativă de grafică și pictură semnată de Vasile Cojocaru a fost vernisată la Muzeul Național de Artă al Moldovei. Mai mulți purtători de cultură prezenți la inaugurare au numit creația lui Vasile Cojocaru ca fiind independentă față de regimul comunist în care trăia artistul, abordând chiar tema Unirii României cu Moldova în perioade incerte pentru expresia liberă a artistului, transmite IPN.
Au fost expuse peste 40 de lucrări de grafică și pictură. Lucrările fac parte din patrimoniul muzeului, ele prezintă mai multe scene din istoria Moldovei, peisaje și natură statică din mediul rural. Artistul a lăsat reputația unui om de cultură foarte sensibil pentru frumos, fiind unul dintre cei care a militat pentru Unirea Moldovei cu România. În acest context o lucrare reprezentativă ar fi tabloul „Căpriana – Putna” în care o coloană de moldoveni de la Căpriana, fluturând steagurile Moldovei, se unește cu șirul de români de la Putna ce poartă același legământ. Mai multe lucrări de grafică din expoziție reprezintă caracterul istoric al domnitorului Ștefan cel Mare. Lucrările de grafică ale lui Vasile Cojocaru fost evaluate ca fiind cele mai bune în anul 1997, artistul fiind numit Graficianul anului în Republica Moldova.
Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei, a declarat în cadrul vernisajului că artistul și-a dedicat ultimii ani din viață exclusiv picturii, fiind foarte legat de natură. Această schimbare de tehnică transmite fidel emoțiile și trăirile artistului după ce, în aceeași perioadă își pierde cei doi fii și soția. Făcând referire la lucrarea „Căpriana-Putna”, Tudor Zbârnea a spus că „din păcate, noi, moldovenii, nu am reușit să unim acel lanț dintre Putna și Căpriana. Foarte legat de natură, Vasile Cojocaru a pictat acele stări excepționale ale naturii statice a florii soarelui”.
„Un artist extraordinar, spunem noi cei care l-am cunoscut în viață. Un artist cu o sensibilitate mare, cu un simț deosebit al cromaticii, creația sa mărturisind nesupunerea față de cenzura ideologică”, a menționat Dumitru Bolboceanu, directorul Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova.
Creația pictorului Vasile Cojocaru se bucură de un adevărat succes și dincolo de spațiul românesc, fiind rezultatul unei munci asidue într-o perfectă armonizare cu sensibilitatea sa artistică. Lucrările lui Vasile Cojocaru au fost remarcate la multe expoziții internaționale, iar numeroase din aceste opere se regăsesc în colecții private din Republica Moldova, România, Marea Britanie, Canada, Federația Rusă, Franța, Germania, Iugoslavia, Mongolia, Portugalia, Spania, S.U.A, Turcia. Vasile Cojocaru se stinge din viață la 2 ianuarie 2012, la Chișinău.