Iarna caldă cauzează maturizarea timpurie a viţei de vie
Iarna caldă cauzează maturizarea timpurie a viţei de vie, titrează site-ul www.vin-moldova.md. Din cauza că meteorologii nu prognozează geruri mari în iarna curentă, în multe raioane au început deja curăţirea plantaţiilor.
Curăţarea tradiţională a viilor începe de regulă la sfârşitul lunii februarie - începutul lunii martie, când deja nu mai există riscul îngheţurilor. Potrivit specialiştilor, mugurii viţei-de-vie nu rezistă la geruri de peste 17 grade.
Anul trecut în republică au fost geruri de peste minus 30 de grade Celsius, care au afectat într-o anumită măsură plantaţiile de vii, din care cauză recolta de struguri a constituit doar 250 mii de tone. Anul curent însă, dacă nu vor fi geruri similare, specialiştii contează pe recolte de cel puţin 560 mii tone de struguri.
În prezent, plantaţiile de vii se întind pe circa 146 mii ha, dintre care 40 mii sunt în gospodăriile populaţiei, iar restul sunt plantaţii industriale.
Producţia anuală de vinuri industriale constituie în jur de 20 – 25 mil. decalitri de vin. Moldova este singura ţară din lume care exportă până la 95% din producţia totală de vinuri industriale, pentru că majoritatea populaţiei are posibilitate să producă şi să consume vin de casă.
Deşi anul 2006 nu a fost un an prea roditor din cauza îngheţurilor, în schimb, graţie verii cu mult soare, calitatea vinurilor a fost una de excepţie în ultimii 10 – 20 ani.