Ian Lisnevschi: Politicienilor le lipsește potențialul mobilizator pentru proteste

Posibilitatea unor proteste în masă după alegerile prezidențiale a fost egalată cu zero de către directorul Companiei de cercetare politică și consultanță Intellect Group, Jan Lisnievschi. "Din punct de vedere al tehnologiilor, între primul și al doilea tur de scrutin, s-ar găsi, fără probleme, timp pentru mobilizarea la proteste, dar politicienilor le lipsește potențialul mobilizator", - a spus expertul, vorbind în cadrul unei dezbateri publice de la IPN "Falsificarea alegerilor: cum se face, cum  se combate".

"Maia Sandu nu va putea să dirijeze protestele. I-ar reuși lui Renato Usatîi, dar Sandu nu-i va permite niciodată unui alt lider să conducă protestul. Nu va dori sa-i cedeze lui Andrei Năstase capitalul politic", a explicat Ian Lisnevschi.

În opinia sa, asupra unirii acestor lideri s-ar putea influența printr-o intervenție externă, dar atunci va apare un alt factor. "Până acum protestele în masă nu au dus la nimic. Politicienii au distrus potențialul protestatar al societății, iar oamenii nu mai cred că protestele pot obține ceva", a menționat expertul.

Conform spuselor lui, candidații acestor alegeri nu se luptă pentru propriul electorat. "Când, spre exemplu, candidatul de dreapta îl critică pe cel de stânga, nu el obține voturile, ci adversarul său. Și invers. Iar întreaga campanie actuală se bazează pe critica reciprocă între candidați", a spus specialistul în tehnologii politice.

O mare greșeală el a numit și faptul, că cei de dreapta s-au certat crunt între ei. "Prin acest gest ei au dezbinat propriul electorat, care acum nu crede altor politicieni de dreapta și nu va veni să voteze pentru ei în turul doi", a explicat Ian Lisnevschi.

Dezbaterea publică "Falsificarea alegerilor: cum se face, cum se combate" a avut loc în cadrul mini-ciclului " Noi și președintele: cine pe cine alegeб cine pe cine reprezintă?", care face parte din proiectul "Dezvoltarea culturii politice prin dezbateri publice". Agenția de presă IPN organizează dezbateri publice cu suportul Fundației Hanns Seidel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.