Circa 170 de documente patrimoniale – care fac colecția de hrisoave basarabene a Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova – vor fi restaurate în cadrul unui proiect care se va desfășura până în primăvara anului 2019, cu sprijinul Ambasadei SUA la Chișinău. Proiectul „Salvgardarea Hrisoavelor basarabene din perioada țaristă (1812-1917)” a fost lansat marți, 26 septembrie, la Biblioteca Națională, unde a fost expusă și o expoziție de hrisoave basarabene, transmite IPN.
Proiectul prevede modernizarea proceselor de conservare, restaurare și expunere a documentelor de patrimoniu în cadrul Bibliotecii. La dispoziția bibliotecarilor din Biblioteca Națională vor fi oferite echipamente speciale de: curățare, dezinfecție, creare microclimă, mobilier specializat pentru expunerea documentelor de patrimoniu. Totodată, vor fi elaborate și programe de formare pentru bibliotecari, cercetători, specialiști în conservare și restaurare documentară, conduși de experții din străinătate.
Hrisoavele basarabene reprezintă sursa primară de informație pentru cercetători, unele dintre acestea fiind singurele documente în limba română, ce reflectă evenimentele locale și internaționale din acea perioadă.
Proiectul este finanțat de Ambasada SUA, prin intermediul Fondului Ambasadorilor pentru Salvgardarea Culturală. În cadrul evenimentului, ambasadorul SUA la Chișinău, James D. Pettit, a menționat că Fondul Ambasadorilor pentru Conservare Culturală promovează o gamă largă de proiecte de valorificare a patrimoniului cultural. „Prin susținerea proiectelor de salvgardare a siturilor, colecțiilor și tradițiilor Fondul Ambasadorilor contribuie la repunerea lor în circuitul cultural și la relevanța lor pentru generațiile viitoare”, a menționat ambasadorul.