Hoții nu și-au putut pune singuri cătușele pe mâini, membru al comisiei de anchetă

Lilian Carp, deputat în fracțiunea PAS, Blocul ACUM, menționează că nu a existat un dosar unic de investigare a fraudei bancare. Au existat dosare fragmentate, care aveau ca obiectiv să inducă în eroare opinia publică. Potrivit lui, „au furat cu toții împreună și este clar că dosar unic nu a existat, pentru că toate fraudele dirijate de către un singur punct de comandă, iar hoții nu-și pot pune singuri cătușele pe mâini”. Declarațiile au fost făcute de deputatul Lilian Carp în luarea sa de cuvânt de după prezentarea în plen a raportului Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare, transmite IPN.

Lilian Carp, membru al Comisiei de anchetă, a declarat că a reușit să verifice peste 60 de întreprinderi și cine sunt fondatorii acestora. „Apare un lucru foarte straniu, aproape 70% din acești fondatori pe acre i-am verificat eu personal se regăsesc și în lista de donatori a partidelor politice din Republica Moldova. Și astfel se demonstrează legătura politicului din Republica Moldova cu hoții care au scos banii sau prin intermediul cărora au fost scoși bani din bănci – Banca de Economii etc. Practic ăștia sunt eroii plaiului moldav care au sărăcit Republica Moldova cu peste un miliard de dolari”, a declarat Lilian Carp.

Parlamentarul a menționat că „frauda bancară de fapt demonstrează metoda clasică de capturare a instituțiilor statului și acțiunile au fost dirijate începând de la sesizarea Curții Constituționale până la acțiunile amorțite ale Băncii Naționale, iar mai târziu ale Procuraturii Generale, care a acționat defectuos, fragmentat chiar pe anumite dosare, care au fost deschise pentru anumite persoane”.

Deputat a mai spus că audierile în cadrul comisiei au fost lungi, cu multă informație. Însă, „se întâmpla ca atunci când erau audiați, protagoniștii care au furat miliardul afirmau că au adus la cunoștința organelor de drept ce se întâmplă și că au încercat să oprească frauda”. „În anumite momente de sinceritate unii au recunoscut că s-au implicat, dar nu de tot, ci doar oleacă. Nu am să dau numele, vor fi în raport”, a declarat Lilian Carp. Potrivit lui, anterior au fost constituite mai multe comisii pentru elucidarea furtului bancar și lumea se întreabă unde sunt rezultate. Dar cum pot fi rezultate, spune Lilian Carp, „dacă hoții erau membri ai acestor comisii sau chiar ei veneau cu recomandări ca să poată fura mai departe”.

În opinia sa, este nevoie de investigarea a ceea ce s-a produs după frauda propriu-zisă. Mai mult, parlamentarul susține că va veni cu propunerea să fie creată o altă comisie de anchetă care să investigheze delapidările bunurilor sindicatelor. Potrivit lui, toți cei implicați în frauda bancară, au fost implicați și în delapidările bunurilor de la sindicate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE