Hotărârea privind instituirea stării de urgență, contestată la Curtea Constituțională

Deputatul Octavian Țîcu sesizează Curtea Constituțională, cerând ca hotărârea Guvernului din 30 martie, cu privire la propunerea declarării stării de urgență, și hotărârea Parlamentului din 31 martie, privind declararea stării de urgență, să fie declarate neconstituționale. Potrivit parlamentarului, atât hotărârea executivului, cât și cea a legislativului nu sunt constituționale, pentru că starea de urgență poate fi propusă doar de președinție sau de Guvern, însă nu unul cu atribuții limitate, cum este actualul, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, deputatul a declarat că actualul executiv, în limitele și tiparele de funcționare, nu putea să propună declararea stării de urgență. Ba mai mult, a doua zi, trei deputați ai Partidului Socialiștilor au înaintat acel proiect pentru declararea stării de urgență, lucru care, potrivit lui, nu este legal. Octavian Țîcu a menționat că s-a încălcat principiul separării puterilor în stat.

„Nu este de competența lui Suhodolski, Bolea (deputați PSRM, n.r.) sau alții să vină cu inițiative în condițiile în care asta nu este prevăzut în Constituție. Spun încă o dată – este o șmecherie politică moldovenească de a trage plapuma constituționalității în funcție de interesele pe care le au”, a notat deputatul.

Potrivit lui Octavian Țîcu, în propunerea Guvernului privind declararea stării de urgență nu exista nicio măsură urgentă ce urma a fi luată de executiv sau Comisia pentru Situații Excepționale, fapt care contravine Constituției.

Pe 31 martie, în Republica Moldova a fost instituită stare de urgență pentru o perioadă de două luni. Hotărârea a fost aprobată cu votul a 52 de deputați din Partidul Socialiștilor și cei din platforma parlamentară Pentru Moldova, din care face parte și Partidul Șor. Deputații din opoziție au criticat executivul că nu a prezentat un set de acțiuni concrete pentru depășirea crizei și au menționat că, de fapt, este vorba despre un plan pentru a evita alegerile parlamentare anticipate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.