Herman Van Rompuy a destrămat la Chişinău miturile despre asocierea cu UE

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a menţionat în discursul său la Chişinău că în Moldova este foarte multă dezinformare şi chiar se spun minciuni sfruntate privind Acordul de Asociere cu UE. Oficialul a destrămat în faţa mulţimii câteva mituri care persistă în societatea moldovenească, transmite IPN.

„Unii zic că atunci când Moldova va semna Acordul de Asociere cu UE va fi îndemnată să adopte catolicismul. Dar în UE sunt milioane de ortodocşi. UE este foarte diversă. Asocierea cu UE nu va modifica identitatea sau modul de viaţă al moldovenilor”, a subliniat Herman Van Rompuy.

Oficialul european a menţionat că nu de puţine ori unele state au ratat oportunităţi bune din cauza dezinformărilor care apăreau, inclusiv în contextul unui an electoral, aşa cum este în Moldova acum. Herman Van Rompuy a spus că Moldova are multe posibilităţi să adopte standardele UE. Odată cu semnarea Acordului de Asociere se vor deschide noi pieţe pentru mărfurile moldoveneşti.

Preşedintele Consiliului European a specificat că UE va continua să ajute Moldova tehnic şi financiar. Acordul de Asociere nu prevede luarea deciziilor fără ca Moldova să fie de acord. „Acordul de Asociere este un document pozitiv, nu este un intrus în relaţiile Moldovei cu alţi parteneri ai săi”, a subliniat oficialul.

Herman Van Rompuy a menţionat că Moldova se ciocneşte de nişte sfidări a securităţii, iar cetăţenii nu trebuie să cadă pradă celor care ar dori să divizeze ţara şi să o conducă. „Moldova este diversă, iar noi sprijinim integritatea teritoriala a ţării. Dacă rămâneţi uniţi puteţi să vă realizaţi obiectivele”, a conchis oficialul.

Preşedintele Consiliului European a anunţat astăzi, 13 mai, la Chişinău, că Acordul de Asociere dintre Moldova şi UE va fi semnat la 27 iunie curent.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.