Aflat la cea de-a zecea ediţie, Simpozionul de Heraldică din acest an este dedicat celei de-a 25-a aniversări de la proclamarea independenţei Republicii Moldova. În contextul acestui eveniment ştiinţific, cercetătorii au posibilitatea să-şi prezinte noile contribuţii în domeniul heraldicii, „mişcând cunoaşterea ştiinţifică înainte”. Potrivit organizatorilor, în acest an, simpozionul îşi propune să realizeze o recapitulare a realizărilor din sfera heraldicii. Heraldistul de stat, doctorul în istorie, SilviuTabac, a declarat că, în acest an, simpozionul vine să-i aducă şi un omagiu genealogistei Zoe Diaconescu.
În cadrul evenimentului, Silviu Tabac a făcut referire la noile simboluri heraldice ale mai multor localităţi din Republica Moldova. Acesta a declarat că la Comisia Naţională de Heraldică, practic, la fiecare şedinţă sunt adoptate noi steme de sate, oraşe, care ulterior sunt avizate şi adoptate. Potrivit lui, anumite din aceste considerente simpozionul este un prilej de a releva câteva dintre noile simbolistici apărute în Republica Moldova.
Varvara Buzilă, director-adjunct al Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, a declarat că în fiecare an, în cadrul simpozionului sunt dezbătute cele mai importante probleme ale heraldicii şi genealogiei Republicii Moldova. În opinia doctorului habilitat, întreaga societate operează cu semne, fie că sunt steme, drapele sau logouri. „Simpozionul disimilează în societate toate realizările din domeniul heraldicii şi încearcă să apropie publicul de aceste bunuri simbolice”, a subliniat Varavara Buzilă.
Ea adăugat că la etapa actuală poate fi observat un anumit fenomen în localităţile din ţară, care-şi elaborează însemnele identitare prin stabilirea unei steme, a unui drapel sau imn. „Satele noastre înfrăţite cu alte localităţi de peste mări şi ţări îşi impun identitatea întâi de toate prin aceste simboluri locale”, a precizat Varvara Buzilă.
Simpozionul de Heraldică este organizat de către Societatea de Genealogie, Heraldică şi Arhivistică „Paul Gore”, Aparatul Preşedintelui şi Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei.