Havuzurile şi-au pierdut utilitatea tehnică după apariţia utilajului modern
Mai multe havuzuri din capitală sunt nefuncţionale pentru că au devenit inutile din punct de vedere tehnic după apariţia utilajului modern de răcire a aerului. Misiunea de bază a havuzurilor construite în perioada sovietică era răcirea pe timp de vară a aerului în imobilele lângă care erau construite. Cu timpul sistemul s-a dovedit a fi mai costisitor în comparaţie cu alternativele care au apărut pe piaţă.
Solicitat de Info-Prim Neo, viceprimarul Nistor Grozavu a declarat că, după ce havuzurile au devenit inutile din punct de vedere tehnic, Agenţia de Privatizare de pe timpul fostei guvernări comuniste le-a scos la vânzare. „Municipalitatea nu poate întreprinde nimic. Statul trebuie să intervină ca aceste bunuri să-i revină în gestiune, apoi să le treacă în gestiunea municipalităţii ca havuzurile să poată fi utilizate ca element decorativ”, a spus viceprimarul de ramură.
Nistor Grozavu a dat exemplul havuzului din scuarul Teatrului de Operă şi Balet „Maria Bieşu”, care iniţial a fost proiectat ca şi sistem de răcire a aerului, ulterior a fost modernizat şi transformat în element de decor.
Întrebat despre havuzul din scuarul Palatului de cultură al feroviarilor, Nistor Grozavu a declarat că acesta a devenit nefuncţional din cauza defectării unor sisteme, însă urmează să fie reconstruit odată cu instalarea monumentului deportaţilor în scuarul Gării feroviare. Decoraţiunile din fontă şi iluminarea nocturnă vor fi restaurate.
Municipalitatea Chişinău are actualmente în gestiune 18 havuzuri, potrivit siteului oficial.