Nereguli la secțiile din Rusia. Potrivit observatorilor Promo-LEX, un grup de tineri a împărțit alegătorilor uneia din cele două secții de votare de la Moscova geci cu inscripția „Moldova-Rusia”, iar celor care părăsesc secțiile de votare le sunt oferite invitații la o cafenea din apropiere, accesul în local fiind pe bază de invitații numerotate. Observatorii au mai raportat șase cazuri de zvonuri, tentative sau situații de recompense materiale ori bănești, oferite alegătorilor în raza de 100 de metri de la secția de votare.
Potrivit lui Nicolae Panfil, șeful misiunii Promo-LEX, un alt grup de tineri oferă flyere cu „cardul cetățeanului Moldovei în Rusia”, card anunțat anterior de diverse organizații din Rusia. La activarea cardului se oferă anumite beneficii și posibilitatea de a participa la tombolă cu premii, precizează Panfil.
La secția 18 și 19 din Cocieri, alegători care se deplasau organizat de la secția de votare discutau că vor fi remunerați cu bani pentru un vot, iar la secția nr. 8 din Varnița, un grup de alegători, în căutarea transportului care i-au adus, discutau că au votat contra unui candidat pentru altă candidată din buletinul de vot, iar pentru vot li s-a promis 1000 de lei. La secția de votare din Sănătăuca, un grup de trei persoane discutau că vor fi remunerați cu câte 400 de lei pentru vot și 100 de lei pentru transport. La secția 21 din Doroțcaia, persoane s-au apropiat de mașina unde se aflau observatori Promo-LEX și le-au propus să-și vândă votul. La Cocieri, un grup format din 3 persoane vorbea de remunerări de 2000-3000 de lei pentru exprimarea voturilor.
De asemenea, potrivit Promo-LEX, 237 de secții de votare din 614 de secții de votare nu sunt accesibile pentru persoanele cu nevoi speciale, în 346 nu este agent termic, iar în 352 s-a format aglomerație de alegători. Observatorii au mai semnalat incidente, precum prezența materialelor publicitare în imediata apropiere a secției de votare, PR negru în raza de 100 de metri sau în incinta secției de votare, - 14 cazuri, și 19 cazuri de prezență nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de vot sau în apropiere.
Încălcarea secretului votului a fost raportată în 60 de cazuri, fiind și cel mai numeros tip de incident până la această oră. Nicolae Panfil susține că alegătorii nu au voie să facă fotografii ale buletinului de vot completat, să arate buletinul completat, iar plasarea acestuia în urna de vot trebuie făcută într-un mod în care să nu fie vizibilă opțiunea de vot. Fotografierea buletinului de vot poate însemna controlul votului, iar fotografia poate fi o probă că s-a votat așa cum se așteaptă.
Totodată, au fost remarcate 30 de cazuri de votare nejustificată în grup și 6 cazuri de obstrucționare a procesului de observare liberă în secția de votare.
Până la ora 14.00, Promo-LEX a recepționat 658 de semnalări de incidente. Promo-LEX a pus la dispoziția cetățenilor o adresă de e-mail și un număr de telefon la care cetățenii pot sesiza nereguli: sesizare@promolex.md și: 068438323.