Guvernul va aproba pachetul standard de servicii educaţionale garantate de stat

Guvernul urmează să aprobe pachetul standard de servicii educaţionale şi sociale acordate de stat. Potrivit proiectului Codului Educaţiei, statul asigură finanţarea pachetului standard se servicii educaţionale pentru învăţământul obligatoriu, indiferent de forma de proprietate a instituţiei.

„Prin pachetul minim garantat de stat vrem ca părinţii să ştie că nu cotizează suplimentar studiile copiilor. Plăţile achitate profesorilor pentru meditaţii sunt un semnal pentru Guvern. Avem angajamentul de a implementa un plan naţional prin care să abordăm aspecte de motivare financiară a cadrelor didactice”, a spus viceministrul educaţiei, Igor Grosu, în cadrul unui eveniment cu participarea presei, transmite IPN.

Potrivit viceministrului, în cazul în care părinţii vor dori să plătească pentru educaţia copiilor, suplimentar la pachetul minim garantat, vor trebui să se asocieze benevol în comitete părinteşti pentru a colecta bani. Consiliile de administraţie ale instituţiilor vor avea sarcina să asigure că plăţile sunt gestionate transparent.

Igor Grosu a mai spus că în prezent atât statul, cât şi părinţii achită în mare parte pentru întreţinerea şi încălzirea instituţiilor care sunt supradimensionate, iar odată cu optimizarea acestora o mare parte din investiţii vor fi alocate pentru studii şi obiecte opţionale.

Proiectul Codului Educaţiei prevede mai multe măsuri menite să îmbunătăţească învăţământul din Republica Moldova. Printre ele se numără studierea aprofundată a limbilor română şi engleză în toate instituţiile de învăţământ, dar şi majorarea numărului disciplinelor opţionale.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.