Guvernul susţine că în anul ce vine securitatea alimentară a R. Moldova va fi asigurată în volumul deplin
Securitatea alimentară a R. Moldova va fi asigurată, în anul ce vine, în volum deplin, a declarat, în contextul majorării preţurilor la grâu pe piaţa internaţională, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare Anatolie Gorodenco, citat de Info-Prim Neo.
Situaţia de pe piaţa cerealelor din R. Moldova a fost discutată recent în cadrul unei şedinţe comune la care au participat autorităţi din cadrul Ministerelor Administrării Publice, Economiei şi Comerţului, precum şi preşedinţi ai consiliilor raionale, producători şi exportatori mari de cereale, conducători ai întreprinderilor de panificaţie şi complexelor zootehnice etc. Gorodenco a menţionat că în anul 2006 volumul destinat securităţii alimentare a statului constituie 426 mii tone de grâu alimentar, necesităţile anuale fiind de 345 mii tone, sau cu un surplus de 81 mii tone. În rezervele statului au fost achiziţionate deja 57 mii tone de grâu alimentar, a menţionat ministrul.
Pentru neadmiterea majorării preţurilor la pâine, ministerul de resort a elaborat un plan de măsuri privind aprovizionarea întreprinderilor de panificaţie urbane, îndeosebi a SA ,,Franzeluţa’’, cu materie primă până la recolta anului 2007. Examinarea necesităţilor şi cantităţilor disponibilule de grâu destinat securităţii alimentare pe fiecare raion a demonstrat că 21 de raioane sunt asigurate totalmente cu materie primă pentru panificaţie, 6 raioane îşi vor completa necesarul din teritoriul administrat, iar raioanele Basarabeasca, Cahul, Călăraşi, Nisporeni, municipiile Chişinău şi Bălţi nu dispun în teritorii de volumele necesare.
Pentru depăşirea acestei situaţii a fost elaborat un plan de măsuri privind aprovizionarea ritmică a întreprinderilor de panificaţie cu materie primă pe durata lunilor ianuarie-august 2007.
Recolta de grâu în anul curent a fost de 863 mii tone, faţă de circa 1 milion tone în anul 2005. Recolta mai mică este explicată prin toamna secetoasă şi îngheţurile din iarnă care au afectat o bună parte de semănături. Producători de cereale au declarat că vor vinde grâul la un preţ nu mai mic de 2,5 lei/kg sau îl vor stoca.
Potrivit estimărilor specialiştilor externi, preţul grâului va menţine o rată de creştere medie de aproximativ 10-11% în perioada imediat următoare. Clima uscată din anul trecut a condus la recolte slabe în mai multe ţări producătoare de grâu, precum Rusia, Ucraina, SUA şi Australia. Preţurile internaţionale la grâu oscilează în jurul cotaţiei de 150 USD pentru o tonă şi sunt considerate preţuri record pentru ultimii 10 ani.