Guvernul speră să negocieze cu misiunea FMI un nou acord de colaborare cât mai repede posibil, dar nu în detrimentul calităţii documentului
Miercuri, 14 octombrie, îşi începe activitatea misiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI), sosită în R. Moldova. Precum a menţionat premierul Vlad Filat în cadrul unui briefing, situaţia economico-socială este complicată şi din cauza consecinţelor crizei financiare, dar şi abordărilor economice greşite ale problemelor de către guvernarea anterioară.
Potrivit spuselor sale, această misiune este de o importanţă deosebită pentru R. Moldova, guvernul doreşte să semneze un acord-memorandum cu FMI, or, de semnarea acestuia depind relaţiile cu donatorii externi. „Numai după semnarea acordului noi vom putea accesa fondurile care urmează să vină de la Comisia Europeană, precum şi din partea altor donatori externi care şi-au exprimat disponibilitatea de a veni în ajutor Moldovei”, premierul amintit în acest context inclusiv creditul promis din partea Federaţiei Ruse. Filat a spus că pe parcrsul misiunii este preconizată în premieră o şedinţă comună a acesteia, a reprezentanţilor guvernului şi corpului diplomatic, acreditat la Chişinău.
„Vreau să vă informez că de la începutul învestirii am avut mai întîlniri cu ambasadorii unor ţări, cărora le-am transmis un mesaj clar despre intenţiile pe care le are noul guvern şi am fost susţinuţi, mizăm şi în continuare pe sprijinul lor, inclusiv în cadrul negocierilor cu misiunea FMI. Pentru noi este important să semnăm cât mai rapid Memorandumul cu FMI, dar acesta nu înseamnă că vom acţiona în detrimentul calităţii documentului, care urmează să fie pregătit pentru semnare până la 26 octombrie”, a precizat el.
În context, premierul s-a referit la unele speculaţii, apărute în ultimul timp în unele publicaţii, în legătură cu preconizatele negocieri cu FMI, inclusiv că Fondul ar cere majorarea cenzului de pensionare, reducerea unor plăţi sociale . „Vreau să afirm cu toată responsabilitatea că asemenea condiţii nu au fost înaintate, FMI este interesat ca Moldova să aibă o bună evoluţie a indicatorilor macroeconomici, pentru a avea siguranţă că suportul său financiar nu este trecut doar la capitolul „cheltuieli”. În acest sens guvernul va întreprinde măsurile necesare şi vreau să declar încă o dată că aspectul social va rămîne în continuare o prioritate pentru guvernul R. Moldova”, a relevat prim-ministrul
El a mai spus că la întrevederea din dimineaţa acestei zile cu misiunea FMI au fost evaluate şi acele acţiuni care deja le-a întreprins guvernul în ce priveşte reforma administraţiei publice centrale, care îşi găseşte expresie în structura noului executiv. Această reformă va fi aprofundată dar este necesară şi o acoperire financiară. De asemenea, a fost dată o notă pozitivă acţiunilor de eliminare a barierelor în comerţul exterior, dar şi interior, de liberalizare a economiei.
„Evaluările arată deja tendinţe, care, dacă vor fi consolidate şi prin prisma rectificărilor bugetului pentru anul curent, s-ar putea să facă mai puţin tristă perspectiva de a avea un deficit bugetar de 16 la sută din PIB pentru 2009, reducându-se la aproximativ 11% din PIB, a spus Filat. Premierul a mai reiterat că guvernul are o strategie binedeterminată în ce priveşte negocierile cu misiunea FMI şi că speră ca semnarea Memorandului să permită ţăriica, ajutată de comunitatea donatorilor, să depăşească situaţia dificilă în care se află.