Guvernul şi-a asumat adecvat răspunderea politică pentru un pachet de legi, opinie

Cazul cu asumarea responsabilităţii Guvernului asupra unui pachet de legi indică asupra existenţei disensiunilor în cadrul coaliţiei de guvernare. Luând în considerare că legile ce se referă la sectorul financiar puteau leza unele interese obscure şi nu este exclus faptul că asupra unor politicieni s-au exercitat influenţe din exterior pentru a-i determina să blocheze proiectele de acte normative. În acest context, asumarea responsabilităţii de către Guvern a fost un pas adecvat pentru a promova pachetul de legi, deşi unele au purtat un caracter populist evident, fiind condiţionat de proximitatea alegerilor parlamentare. Opinia este exprimată în ediţia lunară „Realitatea economică” a Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, transmite IPN.

În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe, Veaceslav Ioniţă, a declarat că prin „Legea privind modificarea şi completarea unor acte legislative ce ţine de – garanţiile reale mobiliare – gajul bunurilor mobiliare” va fi prejudiciat bugetul de stat. Expert-Grup constată că legea are drept scop facilitarea procedurii de vânzare a bunurilor gajate. Până la promovarea legii, vânzarea gajului putea fi blocată sau cel puţin tărăgănată de către debitorul gajist (persoana juridică care se împrumuta şi oferea în calitate de gaj un bun).

Cumpărătorul bunului gajat nu putea diminua valoarea impozitului prin trecerea TVA aferent procurărilor în cont, până când debitorul gajist nu emitea factură fiscală. De obicei, pentru a-şi menţine controlul asupra bunului gajat, debitorul putea să nu emită factură, iar în această condiţie pentru cumpărător devenea neavantajoasă procurarea bunului, deoarece el nu putea reflecta diminuarea TVA. Noua lege prevede că dacă după vânzarea bunurilor gajate debitorul gajist nu emite factura fiscală, în termen de 15 zile de la vânzare, cumpărătorul are dreptul la trecerea în cont a sumei TVA achitate.

Expert-Grup menţionează că această prevedere favorizează, în primul rând, instituţiile financiare, deoarece vor putea mult mai uşor vinde gajul şi dezavantajează debitorii, din motiv că aceştia vor pierde o pârghie de control asupra bunurilor gajate. În acelaşi timp, nu este exclusă abuzarea de această prevedere legală. Este posibil să fie realizate tranzacţii fictive ce au drept scop diminuarea valorii TVA, ce trebuie achitată la buget.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.