Guvernul scoate la privatizare peste 200 de obiecte proprietate de stat

Peste 200 de obiecte proprietate de stat vor fi scoase la privatizare - Guvernul urmează să aprobe în ședința de miercuri, 11 septembrie, lista acestora, transmite IPN.

Printre acestea se înscriu întreprinderi de stat și societăți pe acțiuni, unde statul deține pachetul  majoritar de acțiuni, dar și pachete mai mici, precum și 14 construcții nefinalizate, amplasate în raioanele republicii.

Astfel, în lista obiectelor supuse privatizării se vor regăsi în premieră cele două rețele de distribuție a energiei electrice din nordul Moldovei RED-Nord și RED Nord Vest, dar și Centrala electrică cu termificare Nord, amplasată în orașul Bălți. De asemenea, la privatizare vor fi scoase pachetele de 100% de acțiuni ale SA Moldtelecom, ale combinatelor de producere a băuturilor alcoolice Barza Albă din Bălți și Aroma din Chișinău , întreprinderea de stat Air Moldova,dar și pachetul de 33,33% de acțiuni, care a mai rămas în posesia statului în Banca de Economii. Sunt în listă şi un șir de întreprinderi industriale,mari precum ar fi Farmaco, Floare Carpet, CTC Tutun, dar şi întreprinderi mai mici de prelucrare a laptelui, de producere a conservelor, de tutun, de oferire a diverselor servicii, inclusiv de transport și întreținere a drumurilor. Vor fi expuse la privatizare și pachetele de acțiuni ale statului în  unele hoteluri, editura Știința și tipografia Academiei de Științe.

Potrivit Ministerului Economiei, după aprobarea de către Guvern a acestei liste, va fi reluat procesul de privatizare,atât prin concursuri investiționale, cât și prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei. O primă rundă de privatizare va fi anunțată în toamna acestui an. Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministrul economiei, a menționat  de mai multe ori, că Ministerul percepe procesul de privatizare ca pe o reformă structurală, scopul principal al căreia este eficientizarea activității acestor întreprinderi și atragerea investițiilor în dezvoltarea lor.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.