Guvernul român oferă granturi pentru proiecte comune cu Moldova în domeniul cercetării

Guvernul român va acorda granturi pentru proiecte moldo-române pentru cercetare și inovare. Propunerile de finanțare vor putea fi înaintate începând cu finele lunii aprilie, iar proiectele vor fi implementate până în luna octombrie, transmite IPN.

„Accesul la infrastructura de cercetare din România și granturile comune sunt un sprijin enorm care adaugă valoare la ceea ce facem noi pentru a-i susține și motiva pe tineri să vină înspre știință și oferă oportunități pentru oamenii de știință din Republica Moldova să se implice în proiecte internaționale în domenii cheie”, a declarat ministrul educației și cercetării al Republicii Moldova, Anatolie Topală, în cadrul conferinței diasporei academice și științifice românești, organizată în Timișoara, România.

Oficialul a mai spus că Ministerul Educației și Cercetării a consolidat centrele de cercetare, aducându-le mai aproape de studenți și susținând financiar universitățile în demersul lor de modernizare. La fel, este în proces de modificare Codul Științei și Inovării, astfel ca documentul să corespundă standardelor europene, sunt în proces de perfecționare mecanismele de finanțare. „În curând vom aproba un ambițios plan național de cercetare și inovare. Obiectivul acestor schimbări este să fim tot mai prezenți în circuitul mondial al științei, cercetării și inovării”, a adăugat ministrul.

Pentru susținerea financiară vor fi eligibile propunerile de proiecte în domeniul Științelor exacte și ingineriei, Științelor sociale și umaniste și Științelor vieții.

Conferința diasporei academice și științifice românești „Smart diaspora: diaspora în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat. Diaspora și prietenii ei - 2023”, se desfășoară până pe 13 aprilie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.