Trei ministere sunt fără miniștri în funcție şi această situație ar putea continua pentru mai multă vreme, consideră unii experți politici din Republica Moldova. Contactat de IPN pentru a se expune asupra situației, Igor Boţan, director executiv al Asociației pentru Democrație Participativă „ADEPT” spune că numirea miniștrilor„ e un joc în triunghi între PDM, PL şi Președinție”, în timp ce politologul Cornel Ciurea afirmă că perioada de suspans va ţine până se vor rezolva anumite chestiuni politice.
Guvernarea actuală este atât de închisă încât nimeni nu știe care sunt adevăratele resorturi care mișcă lucrurile, afirmă Igor Boţan. În același timp, acesta spune că recent a apărut un nou jucător în ecuație: Președinția, care dorește să evalueze competențele profesionale ale miniștrilor. „Este un joc în triunghi între PDM, PL şi Președinție. PDM prietenește atât cu Partidul Liberal, cât şi cu Președinția, în timp ce Partidul Liberal are o poziție distinctă”, spune Igor Boţan.
Conform directorului ADEPT, aceste trei componente luptă pentru posturile de miniștri şi înalți demnitari publici pentru că le consideră pârghii de influență administrativă şi îşi fac nişă pentru businessurile de clan. „Din păcate, aşa a fost dintotdeauna şi asta este situația”, afirmă Igor Boţan, remarcând că nu e prima dată când ministerele sunt fără miniştri şi actuala situaţie poate continua până la sfârșitul mandatului.
Corneliu Ciurea consideră că perioadă de suspans se va termina când vor fi rezolvate mai multe chestiuni politice, printre care reforma administrației publice centrale. Cel mai probabil, vor dispărea anumite ministere, aşa că majoritatea aflată la guvernare nu se grăbește să opereze modificări, spune politologul. Corneliu Ciurea afirmă că probabil în alianță se discută despre redistribuirea mandatelor în cabinetul de miniștri odată ce numărul ministerelor va fi micșorat. Acesta consideră că dacă în prezent PL are patru ministere, atunci după reforma administrației publice centrale i-ar putea reveni trei, în funcție de negocierile purtate.
Guvernul Filip a rămas fără trei membri de cabinet de la învestire până în prezent. Ministrul apărării Anatol Şalaru a fost demis deoarece şi-a pierdut sprijinul politic oferit de Partidul Liberal, Vasile Botnari a renunţat la funcţia de ministru pentru cea de şef al consiliului de administrație al SA Moldovagaz, iar Eduard Grama a fost demis din funcția de ministrul al agriculturii şi industriei alimentare în baza cererii de demisie.
Funcțiile miniștrilor au fost preluate de câte un viceministru din fiecare instituţie. Atribuţiile lui Eduard Grama au fost preluate de viceministrul Iurie Uşurelu, cele ale lui Anatol Şalaru – de către Gheorghe Galbura, iar în locul lui Vasile Botnari, ministerul informaţiilor şi tehnologiilor informaţionale este condus de Vitalie Tarlev.