Guvernul propune prelungirea stării de urgență cu 60 de zile

Guvernul a aprobat un proiect prin care se propune prelungirea stării de urgență cu 60 de zile. Prelungirea stării de urgență a fost decisă de către Comisia pentru Situații Excepționale în contextul războiului din Ucraina, transmite IPN.

Ministra afacerilor interne, Ana Revenco, a declarat că, în contextul acțiunilor militare din Ucraina, Republica Moldova s-a confruntat cu o serie de provocări de natură umanitară, socială, economic, energetică și de securitate fără precedent. „Evenimentele derulate au impus o imobilizare maximă atât din partea structurilor statului, a sectorului neguvernamental, dar și a cetățenilor de rând. Toate eforturile au fost concentrate asupra unor sarcini și provocări cu care țara nu s-a mai confruntat niciodată până în prezent”, a notat Ana Revenco.

CSE, în baza deciziei Parlamentului, a emis dispoziții pentru a institui un sistem care să permită gestionarea rapidă și eficientă a situației. A fost activat Centrul național integrat de asigurare a ordinii publice, care activează din 24 în 24 de ore. Au fost instituite centre de plasament temporar pentru refugiați, au fost alocate fonduri necesare pentru acoperirea acestor cheltuieli, a fost creat Centrul unic de gestionare a crize etc. Conform datelor prezentate, astăzi în Moldova se mai află peste 95 de mii de refugiați din Ucraina, dintre care circa 50% sunt copiii.

„Acțiunile militare care au început pe teritoriul Ucrainei pe 24 februarie 2022 sunt în continuare în desfășurare. Prognoze clare sau predicții pertinente care să indice ameliorarea situației nu există în prezent. Negocierile inițiate între părțile aflate în conflict nu au produs rezultate sau dinamici pozitive, astfel alimentându-se o incertitudine generală cu privire la evoluția stării de lucruri. În aceste condiții există probabilitatea degenerării rapide a situației și producerii unor evenimente care să afecteze grav securitatea în regiune”, a notat ministra.

Ana Revenco a mai spus că rămâne vulnerabil și sectorul energetic, deoarece există riscuri ce ține de securizarea aprovizionării Republicii Moldova cu energie electrică, gaze naturale și produse petroliere, în mod special din data de 1 mai. Prelungirea stării de urgență din 25 aprilie este necesară pentru a dispune de posibilitatea de interveni prompt în cazul necesității de a fi luate decizii suplimentare în raport cu cadrul juridic existent.

Proiectul aprobat de Guvern se transmite Parlamentului pentru examinare și aprobare.

Legislativul a decis instituirea stării de urgență la 24 februarie, pe o perioadă de 60 de zile.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE