Guvernul propune o nouă prelungire a stării de urgență

Cabinetul de miniștri propune prelungirea stării de urgență cu încă 60 de zile, începând cu data de 5 aprilie. Proiectul privind necesitatea prelungirii a fost pregătit în baza rapoartelor prezentate Comisiei pentru Situații Excepționale de către Ministerul Energiei, Ministerul Justiției și Serviciul de Informații și Securitate. În proiect este prevăzut că procesul de desfășurare a alegerilor pentru bașcanul Găgăuziei din luna aprilie nu va fi afectat, transmite IPN.

Ministra afacerilor interne, Ana Revenco, a declarat că, la capitolul securitate sunt relevante riscuri asociate cu războiul din Ucraina. Printre acestea: survolarea neautorizată și periculoasă a spațiului aerian al Republici Moldova de rachete și căderea acestora. „La fel, riscurile externe sunt complimentate de riscuri din interiorul țării, prin diverse manifestări și intensificări ale războiului hibrid în formă de încercări de destabilizare, manipularea spațiului informațional și blocaje în sistemul judecătoresc”, a notat ministra.

„Se menține necesitatea stringentă de asigurare a securității Republicii Moldova prin prisma prevenirii finanțării ilegale a măsurilor subversive împotriva statului. În acest sens, sunt necesare pârghii corespunzătoare care să asigure efectul acțiunilor prescrise în modificările survenite pe 26 octombrie 2022 în deciziile emise de președintele SUA și puse în acțiune de Oficiul pentru Controlului Activelor Străine din cadrul Departamentului Trezoreriei de Stat a SUA”, a precizat ministra.

Potrivit ei, în prezent în proces de elaborare este un proiect de act normativ care urmează să consacre un mecanism național de transpunere a unor categorii specifice de sancțiuni internaționale, după modelul actelor Magnitsky din alte state. Astfel, până la definitivarea acestui proiect, se prezintă ca imperios necesar păstrarea mecanismelor prevăzute prin dispozițiile CSE referitor la transpunerea sancțiunilor date.

În ceea ce ține de sectorul energetic, ministra Ana Revenco a declarat că se menține același risc manifestat prin ne rezervarea unui volum deplin al capacităților de transport de gaze de către compania rusească „Gazprom” pentru luna aprilie. Or, volumul contractat a fost diminuat cu circa 30%. Potrivit ministrei, deși există în prezent un contract de furnizare a gazelor naturale pentru un termen de 5 ani, între „Moldovagaz” și „Gazprom”, persistă totuși riscul cu privire la rezilierea unilaterală a contractului din cauza neexecutării auditului datoriilor financiare.

„Având în vedere principalele riscuri și amenințări, precum menținerea provocărilor de natură energetică, umanitară, socială și de securitate, generate de războiul care se află încă în desfășurare în statul vecin, se consideră necesar prelungirea stării de urgență pe întreg teritoriul țării pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 5 aprilie, pentru ca autoritățile din Republica Moldova să poată dispună de posibilitatea de intervenție promptă în cazul necesității unor decizii suplimentare celor prevăzute deja de cadrul juridic existent”, a mai spus ministra.

Proiectul de hotărâre cu privire la prelungirea stării de urgență urmează să fie prezentat în Parlament de către prim-ministrul Dorin Recean.

Starea de urgență a fost instituită pe 24 februarie 2022 și extinsă de mai multe ori, ultimul proiect în acest sens fiind votat în Parlament la începutul lunii februarie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.