Guvernul nu a realizat nici măcar o treime din sarcinile asumate prin Programul naţional privind sănătatea mintală, expert
În cei 2 ani de când se desfăşoară Programul naţional privind sănătatea mintală (2007-2009), nu s-au realizat nici măcar 1/3 din sarcinile asumate de Guvern, a declarat pentru Info-Prim Neo, Vanu Jereghi, directorul Institutului pentru Drepturile Omului în Moldova (IDOM).
Deşi Legea cu privire la sănătatea mintală a intrat în vigoare încă în aprilie 2008, ea nu funcţionează. Drepturile omului sunt grav încălcate. Există şi 3 dosare intentate la CEDO, a spus Jereghi, care este şi coordonatorul proiectului ,,Advocacy pentru respectarea drepturilor omului în instituţiile psihiatrice din R. Moldova”, implementat de IDOM.
Conform sarcinilor asumate, Guvernul trebuia să facă o revizie generală în tot sistemul psihiatric, să-l aducă la standarde europene, să construiască centre de reabilitare mintală etc.
„Centre de reabilitare mintală, în varianta gândită iniţial, nu au fost construite, bolnavii cu vină penală sunt închişi pe viaţă. Ei pot fi eliberaţi doar conform unei decizii judecătoreşti, care nu se mai face”, a menţionat Vanu Jereghi.
El a precizat că în centrele deschise lucrează aceiaşi medici din spitalele de psihiatrie şi, respectiv, atitudinea faţă de pacienţi este aceeaşi. „Nu sunt altceva decât unităţi mai mici ale spitalelor psihiatrice şi nu centre de reabilitare mintală”, a declarat expertul.
Din acest program naţional finanţat de Guvern schimbări au survenit doar în sistemul penitenciar şi în poliţie, unde s-au introdus noi reguli, a mai spus directorul IDOM. Potrivit lui, Institutul pentru Drepturile Omului a fost gata să acorde ajutor Guvernului în soluţionarea problemelor din sectorul sănătăţii mintale prin elaborarea unui plan strategic de acţiuni pe care executivul nu la acceptat.
Proiectul ,,Advocacy pentru respectarea drepturilor omului în instituţiile psihiatrice din R.M” îşi va anunţa rezultatele oficiale în septembrie curent.
Ministerul Sănătăţii a răspuns la o solicitare adresată de Info-Prim Neo la acest subiect că în anul 2007 s-a deschis un centru comunitar de sănătate mintală, în cadrul IMSP Spitalul Raional Ungheni. În total în republică activează 3 centre de acest fel. Aici se oferă servicii de reabilitare psiho-medico-socială,în baza planurilor individuale de reabilitare.
Serviciile sunt acordate de o echipă multidisciplinară, din care fac parte psihiatru, psiholog, psihoterapeut, ergoterapeut, asistent social, jurist. În anul 2008 în cadrul centrelor comunitare de sănătate mintală au beneficiat de servicii 4499 persoane, notează Ministerul Sănătăţii.
În răspunsul oferit de instituţie se mai spune că centre comunitare de sănătate mintală sunt înfiinţate sub egida Ministerului Sănătăţii, cu suportul administraţiilor publice locale şi a partenerilor străini. Centrele sunt finanţate din bugetul Asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală. De la pacienţi nu se percep careva plăţi pentru servicii.
În R. Moldova sunt 3 spitale psihiatrice, 4 internate psiho-neurologice pentru maturi şi 2 pentru copii, unde sunt tratate circa 5 mii de persoane.