Guvernul Japoniei a oferit circa 55 de mii de dolari pentru utilaj medical la Cimişlia

Circa 60 de mii de locuitori ai raionului Cimişlia au acces la servicii de sănătate calitative datorită a trei utilaje medicale performante care au fost procurate de către Centrul de Sănătate din oraşul Cimişlia cu susţinerea financiară a Guvernului Japoniei. Pentru procurarea utilajului medical statul nipon a acordat prin intermediul programului de securitate umană „Kusanone”circa 55 de mii de dolari, transmite IPN.

Viceministrul parlamentar pentru afaceri externe al Japoniei, Takao Makino a declarat în cadrul unei conferinţe de presă,  organizate cu ocazia înmânării oficiale a utilajului medical Centrului de Sănătate din Cimişlia, că Japonia a ajutat constant Republica Moldova pe parcursul celor 23 de ani de independenţă cu scopul de a îmbunătăţi calitatea vieţii populaţiei, economia de piaţa şi valorile democratice.

„Japonezii acordă o atenţie sporită calităţii vieţii persoanelor, iar începând cu anul 2008, Guvernul Japoniei realizează în Republica Moldova proiectul de grant pentru proiecte de securitate umană „Kusanone”. Scopul acestui proiect constă în susţinerea persoanelor care au nevoie stringentă de ajutor în ceea ce priveşte accesul la educaţie, sănătate etc. Din 2008 am reuşit să implementăm în Republica Moldova 26 de proiecte în valoare totală de peste 2,3 milioane de dolari, care au contribuit la modernizarea instituţiilor de învăţământ, a serviciilor medicale şi la îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor”, a spus viceministrul.

Ministrul sănătăţii, Andrei Usatâi, a precizat că, datorită suportului acordat de Japonia, la Centrul de Sănătate din Cimişlia au fost procurate trei utilaje medicale de ultimă generaţie. Acestea sunt un fibrogastroscop modern care permite diagnosticarea a 20 de pacienţi pe zi şi care a lipsit în această instituţie. Al doilea aparat este ultrasonograf care permite examinarea femeilor gravide, depistarea prostatei la bărbaţi, dar şi alte afecţiuni ale organelor abdominale. Al treilea utilaj este un analizor hematologic automat care permite efectuarea analizelor de sânge a 60 de pacienţi simultan „Anterior, pentru analiza fiecărei probe de sânge medicii specialişti aveau nevoie de circa 30 de minute pentru a constata calitatea sângelui, acum acest lucru se face automat şi în plus la 60 de probe simultan”, a declarat ministrul sănătăţii.

Directorul Centrului de Sănătate Cimişlia, Ludmila Capcelea, a spus că, din cauza lipsei aparatului fibrogastroscopic, pacienţii erau îndreptaţi spre instituţiile medicale din capitală, iar în cazurile urgente erau transportaţi cu ajutorul aviaţiei sanitare. Aceasta a precizat că datorită noului utilaj locuitorii raionului Cimişlia au acces la servicii medicale de calitate şi gratuit, dat fiind faptul că utilajul medical a devenit proprietate a instituţiei medicale, iar cetăţenii care au poliţă de asigurare medicală nu trebuie să achite nimic pentru investigaţiile medicale.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE