Guvernul Japoniei a donat Moldovei echipamente care vor ajuta la detectarea riscurilor biologice în țară

Guvernul Japoniei a donat Republicii Moldova echipamente medicale pentru secțiile de terapie intensivă și echipamente de laborator pentru rețeaua națională de laboratoare și laboratorul mobil din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP). Reagenți și consumabile donate vor ajuta să detecteze pericole și riscuri biologice la necesite în orice regiune a țării, a spus directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Jelamschi, transmite IPN.

Directorul ANSP a menționat că datorită sprijinului Guvernului Japoniei și Organizației Mondiale a Sănătății laboratorul mobil a devenit funcțional. Laboratorul a fost echipat pentru testarea infecțiilor extrem de contagioase. Până acum acesta a fost folosit staționar, în cadrul ANSP, la perfectarea testelor PCR pentru COVID. În luna septembrie specialiștii și tehnicienii de laborator au fost instruiți de experții de Rețeaua Globală de Răspuns și Control a Izbucnirilor (GOARN) privind specificul muncii într-un laborator mobil și au fost familiarizați cu noile metode de lucru în laborator.

„Având un laborator operațional, a fost posibil ca Republica Moldova prin Agenția Națională pentru Sănătate Publică să devină membru deplin rețelei GOARN. Aceasta posibilitate îi oferă Republicii Moldova oportunitatea să devină parte a mecanismului internațional de răspuns la focarele de boli infecțioase care mobilizează resurse din instituții și rețele multidisciplinare, având ca obiectiv principal stoparea răspândirii bolilor și minimizarea morbidității și mortalității atribuite focarului”, a spus directorul ANSP.



Ministrul sănătății, Ala Nemerenco, a afirmat că donația vine să fortifice capacitățile sistemului național de sănătate din punct de vedere tehnic. Laboratorul mobil adus la toate condițiile necesare, asigurat cu reagenți, echipamente, personal instruit, oferă posibilitatea ca specialiștii din Moldova să intervină în caz de oricare pericol epidemiologic, în cazul unor urgențe importante de sănătate publică de origine biologică și să consolideze capacitățile rețelei naționale de laboratoare.

Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yoshihiro Katayama, a spus că Guvernul Japoniei a trimis trei delegații de specialiști și medici în Moldova ca să cerceteze nevoile țării. În baza rezultatelor obținute, Guvernul Japoniei a venit cu o decizie promptă de a acorda sprijinul financiar. O bună parte de aceste resurse financiare au fost acordate unor organizații internaționale, reieșind din faptul că fiecare organizație internațională poate veni cu acțiuni rapide și potrivite.

„Echipamentele donate astăzi au fost selectate de către experții din Organizația Mondială a Sănătății. Dorim foarte mult ca aceste echipamente să fie utilizate de către lucrătorii medicali din Moldova cu maxima eficiență. Aceasta donație confirmă prietenia puternică care există și va continua să existe între popoarele din Moldova și Japonia”, a conchis ambasadorul.

Datorită asistenței financiare nerambursabile oferite de Guvernul Japoniei, în valoare de un miliard de yeni (cca 8 milioane de euro), cinci instituții medico-sanitare publice din Republica Moldova vor beneficia de dispozitive medicale. Ele vor fi destinate Institutului de Medicină Urgentă, Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Institutului Mamei și Copilului, Institutului Oncologic, Spitalului Clinic municipal „Sfânta Treime”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.