Guvernul își asumă participarea militarilor moldoveni la instruirile din Ucraina

Premierul Pavel Filip a reacționat la refuzul șefului statului de a autoriza participarea militarilor moldoveni la stagiul „Rapid Trident” din Ucraina. „Nu pot să înțeleg temeiul și argumentele acestui refuz, ce se urmărește cu acest refuz din partea președintelui. De aceea, astăzi vom aproba o decizie privind participarea militarilor Armatei Naționale la instruirile din Ucraina”, a declarat prim-ministrul, citat de IPN.

Premierul a reamintit că 80 la sută din cheltuielile aferente acestor instruiri sunt din contul donatorilor externi. Pentru cele cinci instruiri din Ucraina cheltuielile se estimează la 5 mln lei, care ar putea fi ratate.

Președintele Republicii Moldova Igor Dodon a cerut Ministerului Apărării să contramandeze pregătirile pentru plecarea a 57 de militari ai Armatei Naționale la stagiul „Rapid Trident”, care va avea loc între 7 și 24 septembrie la Centrul de instruire militară Yavoriv, din Ucraina. Președinția a cerut ministerului să informeze organizatorii exercițiului despre faptul că Republica Moldova nu va lua parte la eveniment.

De cealaltă parte, Ministerul Apărării menționează că participarea contingentului de militari moldoveni la exercițiul „Rapid Trident” are drept scop dezvoltarea nivelului de interoperabilitate, consolidarea capacităților de apărare și promovarea imaginii Armatei Naționale pe arena internațională. Militarii moldoveni participă din 1996 la astfel de stagiu pe teritoriul Ucrainei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.