Guvernul introduce reglementări tehnice pentru plasarea pe piaţă a jucăriilor
Guvernul introduce reglementări tehnice pentru plasarea pe piaţă a jucăriilor. Reglementarea „Jucării. Cerinţe de securitate”, publicată în ultimul număr al „Monitorul Oficial” stabileşte care sunt cerinţele esenţiale pentru asigurarea securităţii copiilor de către jucăriile plasate pe piaţa internă. Prin plasare se înţelege vânzarea sau orice altă formă de distribuire a jucăriei, inclusiv cu titlu gratuit, precizează Info-Prim Neo.
Documentul stabileşte că plasarea pe piaţă a jucăriilor poate fi efectuată doar dacă au aplicată marca naţională de conformitate -SM, în baza Declaraţiei de conformitate şi avizului organelor Serviciului Sanitaro-Epidemiologic de Stat care confirmă corespunderea acestora regulilor sanitare.
La evaluarea conformităţii jucăriilor producătorul sau reprezentantul autorizat trebuie să depună o solicitare la un singur organism de certificare, care trebuie să conţină informaţia despre denumirea completă şi sediul producătorului sau a reprezentantului autorizat; documentaţia tehnică; modelul jucăriei; declaraţia potrivit căreia aceeaşi solicitare nu a fost înaintată nici unui alt organism desemnat. Termenul de examinare a cererii şi a materialelor prezentate nu va depăşi 10 zile.
Documentele ce atestă conformitatea se păstrează la producător sau la reprezentantul autorizat al acestuia minimum 10 ani de la data fabricării ultimei jucării din seria sau modelul respectiv de fabricaţie.
În situaţia în care nici producătorul, nici reprezentantul autorizat al acestuia nu este persoană juridică cu sediul în Moldova, obligaţia de a deţine şi de a pune la dispoziţie organelor de supraveghere a pieţei documentele ce atestă conformitatea revine persoanei responsabile de plasarea pe piaţă a jucăriei (importatorului).
Cerinţele esenţiale de securitate pentru jucării prevăd că etichetele de pe jucărie şi/sau de pe ambalajul acesteia, precum şi instrucţiunile de utilizare trebuie să avertizeze utilizatorii şi supraveghetorii acestora, în mod complet şi eficient, asupra pericolelor inerente în timpul folosirii jucăriei şi modului de evitare a acestor pericole.
Jucăriile care conţin o sursă de căldură trebuie să fie construite astfel încât să garanteze că temperatura maximă a oricărei suprafeţe accesibile să nu provoace pericolul de arsură la atingere. Suprafeţele decorative sau de protecţie a jucăriilor trebuie să fie rezistente la acţiunea salivei, tratării chimice şi dezinfectare, îndeosebi pentru jucăriile destinate copiilor de până la 12 luni. Jucăriile electrice, precum şi piesele acestora trebuie alimentate de la o sursă de energie a cărei tensiune nominală să nu depăşească 24 V etc.