Platforma comună de dialog a deputatelor din Parlamentul Republicii Moldova şi Coaliţia Naţională „Viaţa fără violenţă în familie” şi-au asumat un angajament public de a cere Guvernului mai mult dinamism în semnarea şi ratificarea de către Republica Moldova a Convenţiei Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeii şi a violenţei domestice (Convenţia de la Istanbul). Vicepreşedinta Parlamentului, Liliana Palihovici, a subliniat că paradigma acţiunilor în domeniul protecţiei victimelor violenţei se va schimba odată cu ratificarea acestui document, transmite IPN.
„Republica Moldova nu a semnat Convenţia de la Istanbul pentru că s-au făcut evaluările costurilor, care sunt destul de mari. Semnarea şi ratificarea acestei convenţii înseamnă respectarea expresă a prevederilor acesteia şi implementarea lor ca stat membru al Consiliului Europei. Aceasta va însemna costuri şi investiţii mari pentru servicii de prevenire, educaţie, în politici pentru dezvoltarea serviciilor de asistenţă a persoanelor ce au suferit de diferite forme de violenţă etc. Fenomenul este atât de dur că suntem pur şi simplu obligaţi să o semnăm şi să punem în aplicare prevederile acesteia”, a spus Liliana Palihovici.
Directoarea Centrului de Drept al Femeilor, organizaţie care deţine secretariatul Coaliţiei Naţionale „Viaţa fără violenţă în familie”, Angelina Zaporojan, a spus că flagelul violenţei în familie este bine înrădăcinat în societatea moldovenească şi trebuie să depunem eforturi comune pentru a putea schimba lucrurile de la bază, pentru a schimba stereotipuri şi mentalităţi. Fiecare caz este unul diferit, iar sistemul trebuie să fie eficient pentru toate formele de abuz.
Directorul Centrului de Asistenţă şi Consiliere pentru Agresorii Familiali, Simion Sârbu a declarat că agresorii nu se nasc aşa, dar devin pe parcursul vieţii. Acesta a spus că de la lansarea serviciului de lucru cu agresorii familiali în raionul Drochia nu a avut loc niciun caz de omor al femeii în urma aplicării violenţei în familie. „Lucrăm după un program conform căruia agresorul nu vine doar o singură dată. El trebuie să vină cel puţin 3 luni de zile, cu şedinţe de 3-4 ore pe zi de două ori pe săptămână, după care îl trimitem acasă să lucreze. Avem rezultate foarte bune. 90% din agresorii care au mers prin program nu mai aplică acte de violenţă”, a spus Simion Sârbu.
Potrivit statisticilor anunţate în cadrul evenimentului, şapte din zece femei din mediul rural din Moldova au fost supuse cel puţin unei forme de violenţă. Ruşinea, frica de stigmatizare socială, lipsa de informare despre legile şi serviciile existente sunt printre motivele cheie care împiedică femeile să raporteze cazurile de violenţă.