Guvernul, în discuții cu fermierii

Guvernul a alocat anterior suplimentar 533 de milioane de lei în sprijinul agricultorilor afectați de criza economică regională și este antrenat, de asemenea, în identificarea soluțiilor pentru substituirea exporturilor și compensarea pierderilor suferite de agricultori. Despre aceasta a anunțat șeful cabinetului de miniștri, Dorin Recean, în cadrul unei noi runde de discuții la Casa Guvernului cu reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor”, la care a participat și vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al agriculturii, transmite IPN.

Prim-ministrul a menționat că, odată cu izbucnirea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, au fost perturbate lanțurile logistice și circuitele economice stabilite. „Acum este nevoie să reorganizăm exporturile, să identificăm noi piețe de desfacere și, bineînțeles, să identificăm resurse financiare suplimentare pentru susținerea sectorului agricol. Autoritățile și-au îndeplinit angajamentul asumat de sporire a vitezei de procesare a cererilor de subvenționare. Examinăm și alte soluții în beneficiul agricultorilor”, a afirmat Dorin Recean.

Vicepremierul Vladimir Bolea a precizat că în ultimele două săptămâni au fost luate toate măsurile operaționale și de management, astfel încât Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură a procesat peste 1100 de cereri de subvenționare, fiind distribuită suma de peste 162 de milioane de lei. Alte 3500 de dosare urmează a fi examinate până la sfârșitul lunii iulie, urmând să fie alocați beneficiarilor peste 550 de milioane de lei.

Reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor” au reiterat revendicările în legătură cu posibilitatea de extindere a programului de rambursare a TVA și majorare a spectrului de beneficiari. De asemenea, au solicitat compensarea costurilor de producere pentru fermierii mici și mijlocii în valoare de cel puțin 3000 de lei per hectar la culturile agricole de primă grupă.

Agricultorii din mai multe localități din Moldova au ieșit astăzi cu unități agricole pe mai multe trasee naționale. O parte dintre ei au pornit cu tehnica agricola la Chișinău.

Anterior, Guvernul a alocat fonduri suplimentare în sprijinul agricultorilor afectați de criza economică regională și este antrenat, de asemenea, în identificarea soluțiilor pentru substituirea exporturilor și compensarea pierderilor suferite de agricultori.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.