Guvernul este încurajat să sporească eforturile de a proteja Moldova de manipularea spațiului informațional

Misiunea internațională de observare a alegerilor NDI încurajează Guvernul să sporească acțiunile de a proteja Moldova de eforturile străine orientate spre manipularea mediului informațional și influențarea proceselor politice.

Într-o conferință de presă la IPN, Stephanie Rust, director executiv de programe al NDI, a declarat că în contextul concluziilor misiunii internaționale de observare a NDI, recomandă întreprinderea pașilor pentru a contracara falsurile despre proceselor electorale și calculele rezultatelor oficiale mai ales pe platformele sociale. Totodată, înainte de cursa prezidențială, încurajează CEC să comunice activ despre rezultatele oficiale și rezolvarea tuturor plângerilor.

NDI încurajează partidele politice și candidații să respecte rolul CEC în determinarea rezultatelor oficiale ale alegerilor și să se abțină de la declararea prematură și unilaterală a învingătorului, iar partidele politice sunt încurajate să se abțină să-și îndrepte public suporterii să se abțină de la orice acțiuni de violență înainte și după calcule și anunțul de către oficialități.

Delegația încurajează platformele sociale să facă pași imediați și esențiali pentru a atenua narative false pe durata procesului electoral din 2024.

Cetățenii moldoveni sunt îndemnați să fie vigilenți când consumă informații de pe platformele de socializare și internet. La fel îi îndeamnă să caute perspective diverse înainte de a-și forma opinia politică despre votul care urmează.

Misiunea va continua să urmărească procesele electorale, inclusiv calculele rezultatelor oficiale, soluționarea contestațiilor, anunțul rezultatelor oficiale, organizarea turului II și depunerea jurământului de următorul președinte.

La 20 octombrie, NDI a dislocat 14 observatori pe termen scurt pentru a observa procesele de deschidere, votarea, închiderea și numărarea voturilor în secții de votare din toate cele 32 de raioane, Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia și municipiile Bălți și Chișinău, inclusiv în secțiile de votare pentru alegătorii de pe malul stâng al râului Nistru.

Odată cu finalizarea procesului electoral 2024, NDI va prezenta un raport comprehensiv și recomandările de rigoare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.