Guvernul discută iniţiative economice cu societatea civilă

Un şir de iniţiative economice propuse de Guvern au fost prezentate şi puse în discuţie cu reprezentanţii societăţii civile în cadrul unei şedinţe care a avut loc în seara de vineri, 22 mai, la executiv. Premierul Chiril Gaburici a venit cu propria viziune asupra situaţiei economice din ţară şi a celei din domeniul financiar-bancar, prezentând iniţiativele care urmează să redreseze situaţia şi să asigure o dezvoltare economică durabilă, aşa cum prevede una dintre cele trei priorităţi ale Guvernului: unitatea naţională, supremaţia legii, economie durabilă, transmite IPN.

După şedinţă, premierul a declarat pentru presă că iniţiativele propuse sunt pe termen scurt şi mediu şi acestea vin să îmbunătăţească mediul de afaceri. Printre acestea au fost menţionate: reducerea numărului de autorizaţii, cu cel puţin 30 la sută, implementarea ghişeului unic care va unifica serviciile prestate de mai multe instituţii publice, simplificarea semnificativă a procesului de acordare a permiselor de construcţie, precum şi a procedurii de acordare a autorizaţiilor pentru comerţ.

Chiril Gaburici a menţionat că în cel mai scurt timp urmează să fie creat institutul ombudsmanului pentru mediul de afaceri, care va avea drept scop promovarea intereselor mediului de afaceri şi a supremaţiei legii în acest domeniu. De asemenea, Guvernul va extinde aria de acoperire a serviciilor publice electronice, pentru a diminua şi mai mult contactul direct dintre funcţionar şi beneficiar, a minimiza corupţia. În context, se preconizează transmiterea on-line a procedurilor de achiziţii publice. În acelaşi timp, va fi optimizat numărul de controale şi de instituţii abilitate cu funcţii de control.

Referindu-se la măsurile planificate pe termen lung, premierul a menţionat unificarea într-o singură instituţie a Serviciului Fiscal cu Serviciul Vamal, privatizarea transparentă a patrimoniului comercial ce aparţine statului, dar şi reducerea impozitelor pentru business. La fel, în opinia sa este nevoie de înăsprirea sancţiunilor pentru încălcarea legislaţiei fiscale. Potrivit premierului,” o abordare principială, pe care o avem în tot procesul de promovare a reformelor, este transparenţa.”

Participanţii la şedinţă şi-au prezentat şi ei propunerile şi sugestiile. Printre acestea se numără elaborarea de urgenţă a unui plan anti-criză pentru consolidarea instituţiilor de stat, în special a celor cu funcţie de reglementare, asigurarea independenţei profesionale, necesitatea debirocratizării activităţii acestora şi promovării consecvente a reformelor anunţate de către Guvern. La fel, aceştia au subliniat importanţa respectării necondiţionate a legislaţiei de către toate instituţiile statului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.