Guvernul de la Chişinău trebuie să insiste pe reformele economice, opinie

Cu toate că timp de mai mulţi ani Moldova se considera ca fiind „eminentă” în cadrul Parteneriatului Estic, reformele economice şi sporirea bunăstării cetăţenilor constituie totuşi un obiectiv actual al Guvernului. De această părere este , Iulia Serbina, cercetător ştiinţific superior al Filialei din Odesa a Institutului Naţional pentru Studii Strategice, Ucraina, care a declarat într-un interviu pentru IPN că în Moldova sunt posibile manifestaţii de protest în cazul unei crize economice.

„Nu trebuie să vă aşteptaţi că în Moldova se vor produce transformări esenţiale de tip ucrainean. După cum se poate judeca, societatea moldovenească nu prea este interesată de evenimentele din Ucraina. Un anumit spirit socialmente activ s-ar putea manifesta mai degrabă în urma unor manifestări de criză în economia moldovenească”, a menţionat expertul.

Iulia Serbina a mai spus că la etapa actuală, ţinând seama de dependenţa Moldovei, ca şi a altor ţări din Europa, de energia din Rusia, am putea prognoza o poziţie moderată a conducerii Moldovei în aprecierea evenimentelor din Ucraina. Expertul nu a abordat în mod deliberat actualizarea problemei transnistrene în contextul crizei din Ucraina.

Ţinând cont că obiectivul de bază al guvernării de la Chişinău este semnarea Acordului de Asociere cu UE, expertul ucrainean a fost întrebat dacă se vor face simţite schimbări esenţiale după semnarea părţii politice a acordului dintre Ucraina şi UE. „După refuzul brusc al conducerii ucrainene precedente de a semna Acordul de Asociere cu UE în cadrul Summitului de la Vilnius, situaţia s-a schimbat în mod radical. Semnarea compartimentului politic al Acordului de Asociere a Ucrainei cu Uniunea Europeană este mai curând un act de susţinere simbolică”, a opinat Iulia Serbina.

Expertul menţionează că acest compartiment prevede în linii generale intensificarea rolului societăţii civile, necesitatea consultărilor cu reprezentanţii acesteia la adoptarea deciziilor. „Dat fiind această situaţie, semnarea Acordului nu a avut repercusiuni serioase asupra situaţiei din Ucraina. Pasul următor, care este capabil să aducă preferinţe concrete statului, va deveni în mod logic liberalizarea regimului de vize şi anularea vizelor pentru cetăţenii Ucrainei”, a subliniat expertul.

Iulia Serbina a adăugat că urmează să se aştepte la unele modificări după semnarea Acordului cu privire la zona de liber schimb dintre Ucraina şi UE, căci anume în aceasta şi constă esenţa Asocierii. Expertul a menţionat că săptămâna curentă se poartă consultări intense în această chestiune, în special, în cadrul vizitei comisarului Stefan Fule la Kiev, precum şi pe parcursul vizitelor altor comisari. Indiscutabil, negocierile de acest gen urmau să înceapă, cel puţin, un an-doi în urmă până la semnarea Acordului, astăzi însă totul se desfăşoară într-un regim „de stingere a incendiului”. Chestiunea cu privire la transformări este una ce ţine de o perspectivă medie şi îndelungată.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.