Guvernul crește cheltuielile publice

Guvernul a decis să crească cheltuielile publice, iar scopul rectificărilor la bugetul de stat pentru anul 2022 este menținerea stabilității economice, a locurilor de muncă, precum și prevenirea vulnerabilităților. Premierul Natalia Gavrilița precizează că majorarea cheltuielilor este corectă în condițiile crizelor. Potrivit autorităților, vor spori și veniturile datorită creșterii încasărilor din impozite și taxe, dar și intrărilor din granturi, transmite IPN.

„Este o decizie dictată de schimbările dramatice care au loc în lume și în regiune și care influențează puternic țara noastră. Ele ne obligă să facem modificări la bugetul planificat. Economia națională este afectată de războiul din Ucraina, prețurile globale la resursele energetice și produse cresc, iar agenții economici se confruntă cu o presiune enormă să păstreze piețele, furnizorii, costurile și locurile de muncă. Trecem prin vremuri extraordinare, care cer decizii extraordinare”, a declarat premierul într-o conferință de presă.

Cresc cu 2,45 miliarde de lei cheltuielile în domeniul protecției sociale. Banii sunt destinați pentru indexarea și majorarea pensiilor și a prestațiilor sociale, de care cetățenii beneficiază din 1 aprilie. „Vă reamintesc că în acest an am crescut Fondul de pensionare cu circa 30%, am crescut și alte cheltuieli sociale. Am alocat cu 111,8 milioane de lei mai mult pentru alimentarea copiilor în instituțiile educaționale. Cu 65 de milioane de lei am crescut finanțarea serviciului asistență personală pentru persoanele cu dizabilități. Noul proiect prevede, de asemenea, creșterea alocațiilor pentru plata resurselor termoenergetice pentru instituțiile bugetare și cele medicale publice. Este vorba de o suplimentare cu aproximativ un miliard de lei”, a precizat șefa executivului.

700 de milioane de lei vor fi direcționați pentru programele de susținere a mediului de afaceri și agricultură. De exemplu, Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural va fi suplinit cu 250 de milioane de lei pentru asigurarea accesului la finanțare a antreprenorilor în agricultură și compensarea parțială a accizelor la motorină. Încă 200 de milioane de lei sunt pentru finanțarea programelor de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii, inclusiv pentru susținerea programelor de internaționalizare și accesarea noilor piețe de desfacere.

De asemenea, s-a decis majorarea cu circa 250 de milioane de lei a cheltuielilor pentru eficiența energetică. Încă 50 de milioane de lei vor fi alocați pentru a susține transportatorii. „Pentru ca să nu avem doar cheltuieli curente și să asigurăm creșterea economică pe viitor, vom majora și alocațiile pentru cheltuieli și investiții capitale, inclusiv pentru reabilitarea drumurilor. Cheltuielile capitale vor crește cu 1,1 miliarde de lei sau cu 16,8%”, a notat premierul.

Guvernul încearcă să se împrumute mai puțin pe piața internă și face uz de o creditare mai ieftină din contul granturilor și a împrumuturilor externe. Natalia Gavrilița a oferit un drept exemplu împrumutul acordat de către Guvernul Poloniei la o rată de dobândă de 0,01%. Termenul de rambursare este de peste 20 de ani. „Asemenea finanțări ne permit să scădem finanțarea internă mai scumpă”, a notat premierul.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.