Guvernul creat cu PL poate fi la fel de vulnerabil ca şi cel susţinut de PCRM, opinie

Comentatorul politic Mihai Cernencu e de părere că un guvern minoritar, învestit cu voturile comuniştilor, va fi vulnerabil. Totuşi, politologul a declarat pentru IPN că un guvern din care ar face parte Partidul Liberal ar putea fi la fel de vulnerabil ca şi executivul minoritar, susţinut de Partidul Comuniştilor.

„Am zis şi eu anterior că acest guvern (minoritar) va fi vulnerabil. Dar credeţi că, dacă ar fi fost creat cu PL, nu ar fi fost vulnerabil? Amintiţi-vă când nu dorea PL anterior să voteze Guvernul. Scena politică moldovenească are nişte lucruri care într-o democraţie perfectă nu ar trebui să aibă loc”, a opinat politologul.

Dacă este adevărat că PLDM şi PDM au semnat documentul de constituire a alianţei de guvernare fiind susţinuţi de PCRM, s-ar putea ca viitorul guvern să nu fie chiar atât de vulnerabil, spune comentatorul politic. „Eu am impresia că lucrurile acestea au fost discutate temeinic. Ar putea să-şi mai arate năravurile PCRM, dar fiind în declin, nu are şansa să revină la guvernare şi ei ar putea să utilizeze formula pe care o au la dispoziţie”, a opinat politologul.

Mihai Cernencu mai spune că, dacă liberal-democraţii şi democraţii s-au înţeles cu Partidul Comuniştilor ca peste 2 ani să aleagă împreună şi preşedintele ţării, înseamnă că până atunci nu vom avea parte de crize. „Cu certitudine, va fi într-o anumită măsură încetinit procesul de integrare europeană, deoarece comuniştii ar putea să mârâie când vor fi adoptate legi mai puţin convenabile pentru ei. Bugetul va fi mai mult social deoarece comuniştii vor insista pe aceasta, investiţii nu se vor face multe. Eu am impresia că ei s-au îneţeles. Liderul PDM, Marian Lupu, când vorbeşte este foarte încrezător şi aceasta mă face să cred că ei au o înţelegere serioasă cu PCRM pe care planifică să-l înghită după o perioadă post-Voronin”, a remarcat politologul.

Referindu-se la o posibilă componenţă a executivului, Mihai Cernencu spune că, cel puţin, ştie că s-a încercat să se aducă în noul guvern oameni care nu sunt vizaţi în dosare penale şi care nu au fost cercetaţi. „Cred că aceasta este un lucru bun. Din câte înţeleg, vom avea figuri noi la Ministerul Economiei, la Ministerul Sănătăţii. Ar putea să-şi păstreze funcţia Anatol Arapu la finanţe, Natalia Gherman la externe, Vasile Botnari la transporturi. Cei care rămân în fotoliile miniştrilor se pare că nu au probleme cu organele de investigaţie”, a menţionat Mihai Cernencu.

Guvernul creat de Iurie Leancă ar trebui învestit cel târziu pe 11 februarie. Astăzi, 9 februarie, are loc şedinţa Biroului permanent al Parlamentului, la care urmează să se decidă când are loc şedinţa la care să fie învestit Guvernul.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.