Guvernul califică deciziile anunțate de CTESP Orhei ca fiind ilegale și nule

Deciziile anunțate de către Comisia Teritorială Extraordinară de Sănătate Publică (CTESP) din raionul Orhei sunt nule, iar derogarea de la deciziile Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) sunt o încălcare a legii. Sunt precizările Guvernului în raport cu deciziile anunțate de CTESP Orhei referitor la funcționarea școlilor și evenimentele publice, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă, Guvernul precizează că la data de 21 ianuarie curent, CTESP Orhei s-a întrunit în ședință, iar membrii acesteia au venit cu decizii care contravin cu cele aprobate la nivel de țară, ceea ce este un abuz. Guvernul susține că doar CNESP este autoritatea care stabilește regulile în situația de criză creată de pandemia COVID-19. Din componența acesteia fac parte conducători ai mai multor instituții ale statului implicate în gestionarea pandemiei, medici epidemiologi și specialiști în medicină clinică. Fiecare decizie este discutată, argumentată, raportată la experiența altor țări, dar și la recomandările organizațiilor internaționale.

Potrivit Guvernului, CTESP sunt comisiile la nivelul autorităților locale, iar hotărârile CNESP sunt obligatorii pentru CTESP. Totodată, Guvernul a dispus ca instituțiile specializate ale statului să verifice legalitatea tuturor acțiunilor întreprinse de CTESP Orhei.

Și ministra sănătății, Ala Nemerenco, a remarcat că la începutul săptămânii Orheiul era în cod portocaliu care deja prevede anumite restricții. Pe parcursul săptămânii trecute în Orhei s-au înregistrat 128 cazuri și în doar câteva zile a acestei săptămâni numărul de cazuri s-a dublat. În fiecare zi Orheiul raportează cazuri de îmbolnăvire a cadrelor medicale. Presiunea pe sistemul medical este enormă și paturile pediatrice în țară sunt la limită. „Administrația raionului însă nu are nicio grijă”, potrivit ministrei sănătății.

„Știm cu toții că medicii au obosit. Noi toți am obosit de restricții, doar că oboseala noastră e foarte diferită de cea a medicilor. În aceste condiții cel mai grav ce pot face funcționarii responsabili e să încalce prevederile CNESP și să permită activitatea fără restricții a tuturor instituțiilor”, a scris ea pe Facebook. Ala Nemerenco a spus că va aplica legea și o să solicite instituțiilor statului să verifice legalitatea deciziilor adoptate de către membrii CNESP Orhei.

Potrivit unui comunicat de presă al Consiliului raional Orhei, CTESP Orhei a decis ca elevii din raion să-și continue orele cu prezența fizică, chiar dacă la nivel central s-a dispus ca școlile să fie închise, iar lecțiile să fie predate în regim online. Totuși, în instituțiile de învățământ în care se constată cel puțin un caz de infectare cu COVID-19, clasele respective vor fi închise în carantină pentru 14 zile, cu trecere la învățare online. De asemenea, la Orhei, este permisă desfășurarea întrunirilor științifice, conferințelor, seminarelor, reuniunilor sau altor evenimente profesionale similare cu prezența fizică, respectând toate normele anti-COVID în vigoare. Comisia a permis și organizarea de evenimente private precum nunți, botezuri, mese de pomenire sau mese festive, activitatea zonelor de agrement și parcurilor de distracție, dar și întrunirile publice cu respectarea tuturor normelor anti-pandemice.

Potrivit Președintelui Raionului Orhei, Dinu Țurcanu, în cazul agravării situației epidemiologice, CTESP Orhei va fi convocată în regim de urgență pentru a veni cu noi propuneri de măsuri menite să oprească răspândirea virusului, iar în cazul în care riscurile de infectare se vor diminua, Comisia va revedea restricțiile impuse cu propunerea de a renunța treptat la acestea.

Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică a decis săptămâna trecută că începând de luni, 24 ianuarie, și până pe 4 februarie, instituțiile de învățământ general vor activa în regim online. În regim online vor fi organizate întrunirile științifice, conferințele, seminarele, reuniunile sau alte evenimente profesionale. Se interzic organizarea evenimentelor private – nunți, botezuri, mese de pomenire, mese festive. Totodată, se sistează activitatea zonelor de agrement și a parcurilor de distracție, dar și activitățile din incinta cluburilor de noapte și a ringurilor de dans. CNESP precizează că accesul clienților, care au atins majoratul, în orice spații comerciale, de deservire și agrement va fi permisă doar cu prezentarea certificatului COVID-19. Măsurile au fost luate pentru a opri răspândirea COVID-19, în special în contextul creșterii numărului de cazuri generate de noua tulpină Omicron.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.