Guvernul are asigurate 70% din resursele necesare implementării Strategiei Naţionale de Dezvoltare
Guvernul are asigurate 70% din resursele necesare implementării Strategiei Naţionale de Dezvoltare (SND), a declarat presei miercuri, 6 februarie, ministrul economiei şi Comerţului, Igor Dodon, cu prilejul aprobării de către Guvern a Planului de acţiuni privind implementarea SND pe anii 2008-2011.
Potrivit ministrului, citat de Info-Prim Neo, în 2008 vor fi necesare resurse financiare bugetare în valoare de 8,4 mlrd lei. În bugetul de stat sunt prevăzute 7,3 mlrd lei, restul banilor urmând a fi atraşi în calitate de asistenţă tehnică sau în baza proiectelor comune cu partenerii privaţi. Astfel de proiecte, spune Dodon, vor funcţiona în cazul reconstrucţiei Centralelor electrice cu termoficare.
În total, Planul de acţiuni propune implementarea a 163 de acţiuni, bugetul total al cărora se estimează la 46 mlrd lei.
Ministrul a dat asigurări că nu se va repeta situaţia atestată în cazul Strategiei de Creştere Economică şi Reducere a Sărăciei, planul de acţiuni al căreia a prevăzut 70 mlrd lei, în timp ce în buget au fost planificate doar 30-40% din necesităţi.
La cererea premierului Vasile Tarlev, unele acţiuni prevăzute pentru patru ani, urmează să fie implementate pe parcursul a doi ani. Igor Dodon spune că este vorba despre elaborarea unui grafic mai ambiţios de lucru în cazul proiectelor de infrastructură, în special de infrastructură a drumurilor, de apă şi canalizare. Însă realizarea planurilor respective va fi posibilă doar cu condiţia identificării surselor de investiţii, în acest sens miza fiind pusă pe resursele care vor putea fi atrase în cadrul programului SUA „Provocările mileniului”, a spus ministrul.
SND a fost aprobată de către Parlament la sfârşitul anului trecut. Autorităţile susţin că SND 2008-2011 constituie documentul intern principal de planificare strategică pe termen mediu care stabileşte obiectivele de dezvoltare a R. Moldova până în anul 2011 şi identifică măsurile şi acţiunile prioritare pentru atingerea acestor obiective.
Obiectivul fundamental al Strategiei este crearea condiţiilor pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei prin consolidarea fundamentului pentru o creştere economică robustă, durabilă şi incluzivă. Potrivit Guvernului, elaborarea SND derivă din necesitatea de a continua reformele iniţiate în două documente importante de planificare strategică - Strategia de Creştere Economică şi Reducere a Sărăciei (SCERS) şi Planul de Acţiuni R. Moldova – UE.
SND se axează pe cinci priorităţi strategice: Consolidarea statului democratic bazat pe supremaţia legii şi respectarea drepturilor omului; Reglementarea conflictului transnistrean şi reintegrarea ţării; Sporirea competitivităţii economiei naţionale; Dezvoltarea resurselor umane, creşterea gradului de ocupare şi promovarea incluziunii sociale; Dezvoltarea regională.